Wat te doen met jonge vogeltjes

De tijd van de jonge vogeltjes is weer aangebroken. Dat merken ook de dierverzorgers van Ecomare, die al een paar keer zijn geconfronteerd met hulpeloze zangvogeltjes. Omdat mensen de ouderzorg van een vogel niet kunnen evenaren, vraagt Ecomare de dieren te laten zitten.

Vogeltjes
Met jonge vogeltjes die nog in het nest horen, kan een opvangcentrum niks beginnen. De voeractiviteiten van de oudervogels zijn zo specifiek en frequent, dat een dierverzorger daar niet aan kan tippen.

Terugzetten
Voor een jong dat om wat voor reden dan ook uit het nest is gevallen geldt dan ook het advies: terugzetten en uit de buurt blijven. De ouders zullen, ook als het is aangeraakt, voor het jong blijven zorgen. Het is niet zo dat het aanraken van een jong zorgt voor verstoting; vogels reageren niet op geur.

Vogelnest

Het gebeurt ook dat een vogeltje het nest aan het ontgroeien is en nog niet goed kan vliegen. Het kan er dan hulpeloos uitzien, maar ook hier is het beter het dier met rust te laten. De ouders zijn vaak in de buurt en weten precies waar het jong is. Met mensen in de buurt durven ze niet tevoorschijn te komen.

Katten
Eventueel kan het jong voor de veiligheid op een hogere tak worden geplaatst. Katten uit de buurt houden is natuurlijk altijd een goed idee.

Plaats een reactie