Wat te doen bij jeukende ogen en hooikoorts?

Ieder jaar vanaf mei tot en met augustus zijn er weer duizenden mensen die er flink last van hebben: hooikoorts. Het is één van de meest bekende en veel voorkomende allergieën en kan het dagelijks leven van mensen ontzettend beïnvloeden. Ons lichaam reageert daarbij overgevoelig op het stuifmeel dat van bepaalde grassen, planten en bomen komt. Dat stuifmeel noemen we ook wel pollen. Er zijn tal van verschillende symptomen op te noemen van hooikoorts. Jeukende ogen is wellicht één van de meest gehoorde. Maar hoe ontstaan die dan precies? En wat kun je eraan doen?

Jeukende ogen bij hooikoorts

Door de pollen ontstaat er in het lichaam een allergische reactie dat veel gevolgen kan hebben. Ze worden namelijk ongemerkt ingeademd, waardoor onder andere de slijmvliezen geirriteerd raken. Daardoor ontstaan jeukende ogen maar ook bijvoorbeeld een jeukende neus. Hoewel er nog veel meer symptomen op te noemen zijn, komt dit meest voor en wordt dat vaak ook als het ergste ervaren.

paardebloem

Wrijf niet in je ogen

Wat doe je als je jeuk in je ogen hebt? Erin wrijven natuurlijk! Dat is een standaard reactie van iedereen die jeukende ogen heeft. Toch is dat in dit geval een heel slecht idee. Wanneer iemand last heeft van hooikoorts, betekent dat in de meeste gevallen dat de graspollen overal in de lucht te vinden zijn. Dat betekent ook dat ze op de handen kunnen zitten. Wanneer iemand dus bij jeukende ogen met de handen in de ogen gaat wrijven, wrijft men daarmee eigenlijk alleen nog maar meer pollen in de ogen waardoor de hooikoorts verergert en ook de bijbehorende symptomen erger worden. Oftewel: door in de ogen te wrijven, zorgt men in principe alleen maar voor meer jeuk.

Voorkomen is beter dan genezen

Ook in dit geval geldt: voorkomen is beter dan genezen. Meestal wordt er vooraf al aangegeven dat er veel pollen in de lucht aanwezig zijn en het is verstandig om daar als hooikoortspatiënt op in te spelen. Op tijd beginnen met hulpmiddeltjes en medicijnen kan een hoop ellende voorkomen. In de meeste gevallen is het nooit helemaal te voorkomen, maar kunnen wel de ergste klachten en uitwerkingen van de allergie voorkomen worden door op tijd met medicijnen en hulpmiddelen te beginnen.

zonnebril

Draag een zonnebril

Een simpele en vaak effectieve manier om te voorkomen dat de pollen in de ogen komen waardoor er flinke jeuk kan ontstaan, is door een zonnebril te dragen. Natuurlijk worden de pollen daar niet volledig mee tegen gehouden. Toch kan dat al heel veel verschil maken. Het stuifmeel komt namelijk simpelweg moeilijker bij de ogen waardoor deze ook minder snel gaan jeuken. Maak het liefste gebruik van een zonnebril die zo dicht mogelijk om de ogen heen sluit. Ook het smeren van vaseline rondom de ogen is een handige manier om beschermd te zin tegen de pollen.

Niet wrijven, maar wat dan?

Niet in de ogen wrijven is natuurlijk makkelijk gezegd tegen iemand die ontzettend veel jeuk heeft. Kies in plaats daarvan voor oogdruppels tegen jeukende ogen of leg een nat washandje op de ogen. Beiden kunnen erg goed helpen.

1 gedachte over “Wat te doen bij jeukende ogen en hooikoorts?”

Plaats een reactie