Wat is NLP en wat is de meerwaarde hiervan?

Het is een term die steeds vaker opduikt in de media: NLP. Als je er goed op let, valt het op dat NLP momenteel een hot issue is. Maar wat is NLP precies? Wat hebben mensen die zich met NLP bezighouden precies aan deze methode? En wat is een NLP Practitioner eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat je moet weten over het NLP.

Wat is NLP?

De afkorting NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren, in het Engels Neuro Linguistic Programming. Dit is een professioneel ontwikkelde methodiek, die ontstaan is in de jaren 1970, met als focus het verbeteren van communicatie via trainingen en coaching.

De technieken die bij NLP toegepast worden, zijn voortgekomen uit een bestudering van personen met specifieke kwaliteiten en/of bekwaamheden. Men vroeg zich af hoe het kon dat bepaalde psychologen en therapeuten succes boekten, terwijl dat bij anderen minder of niet het geval was.

De focus bij NLP ligt dan ook op onderzoek naar welke gedragspatronen, gedachtegangen, emoties en handelingen tot resultaat leiden en in welke gevallen er geen succesvol resultaat volgt.

Bij Neuro Linguïstisch Programmeren wordt verder ook gekeken naar onbewuste denkbeelden en strategieën die de mens motiveren en drijven. Als deze motieven dan in beeld komen, kun je ontdekken wat, afhankelijk van de persoon of een situatie, de factoren zijn die tot succesvol denken of handelen leiden.

Welke aandachtsgebieden staan centraal bij NLP?

Er wordt bij Neuro Linguïstisch Programmeren gekeken naar de totale mens, waarbij alles wordt ingezet om betere resultaten te bereiken. De naam Neuro Linguïstisch Programmeren geeft dit al aan.

Neuro

Onder ‘neuro’ worden de vijf zintuigen verstaan die de basis van ons zenuwstelsel vormen: horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Welke effect hebben deze aspecten op ons doen, handelen en op onze motivatie en drive?

Linguïstisch

De term ‘linguïstisch’ doelt op onze intrinsieke voorstellingen en codificaties. Hoe krijgen deze elementen betekenis en hoe worden ze geautomatiseerd? Het gaat hierbij om taal, beelden, geluid, geuren, gevoelens en smaken.

Programmeren

Ten slotte duidt ‘programmeren’ op de aanpak die na de analyse volgt: wat kan er op de genoemde niveaus veranderd en aangepakt worden om succesvoller in het leven te staan?

Voordelen

Voordelen van NLP zijn er genoeg. Naast het kijken naar de totale mens, wat zorgt voor een grondige analyse van jou als persoon, is NLP voor iedereen geschikt is. Het maakt niet uit wie je bent of hoe complex je in elkaar zit: ook jij kunt meedoen aan Neuro Linguïstisch Programmeren via een NLP Practitioner.

Ten slotte kun je het vergrote zelfinzicht na een NLP-cursus inzetten op alle terreinen van het leven. Zowel op het werk (effectiever communiceren, meer resultaat boeken) en privé (persoonlijk groeien en relaties verbeteren) profiteer je van de kennis en vaardigheden die je via NLP opgedaan hebt.

Wat is een NLP Practitioner?

Door het volgen van een cursus NLP Practitioner kun je alles leren over het fenomeen NLP. In dit type cursussen leer je alle aspecten en voordelen van NLP kennen en krijg je tips om ze te integreren in je dagelijkse leven.

Zo beschik je over de juiste tools om effectiever te kunnen communiceren met je omgeving. Je leert om anders naar je omgeving te kijken, zodat je meer resultaten boekt op je werk en privé. Belangrijk is vooral ook de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt.

Het volgen van een professionele NLP Practitioner cursus is de basis voor persoonlijke groei, geeft je zelfvertrouwen een enorme boost en helpt je om slimmer en doeltreffender in het leven te staan.

Wil je meer weten over wat een NLP Practitioner jou voor meerwaarde kan opleveren? Verdiep je hier dan verder in via een professionele NLP-aanbieder. Een cursus aanvragen is voordelig en snel geregeld.

Plaats een reactie