Wat is het verschil tussen een vast gebit en een klikgebit?

Heb je een volledig nieuw gebit nodig voor je onderkaak, bovenkaak of voor beide kaken? Dan heeft de implantoloog waarschijnlijk meerdere opties met je besproken. De begrippen ‘All-on-6’ en ‘klikgebit’ zijn ongetwijfeld voorbijgekomen. Wat is het verschil tussen deze twee oplossingen? Wij vertellen je hier graag meer over.

Wat is All-on-6?

All on 6 is een vast gebit dat aan zes implantaten wordt bevestigd. In tegenstelling tot een klikgebit of kunstgebit verwijder je dit gebit niet aan het eind van het dag. Dit gebit blijft in je mond net als een echt gebit. Het zit muurvast en je kunt er dan ook alles mee eten.

All-on-6 dankt zijn naam aan het feit dat alle tanden aan zes implantaten bevestigd zijn. Dit is een oplossing die geschikt is voor zowel de onder- als de bovenkaak. Er is een vergelijkbare oplossing beschikbaar waarbij het gebit aan vier implantaten wordt bevestigd. Dit heet een All-on-4.

Met een All-on-6-gebit weet je zeker dat je gebit niet enkel goed vastzit, maar ook dat de kauwkracht optimaal verdeeld is. Je eet zoals je gewend was met je eigen gebit.

Wat is een klikgebit?

Wat een klikgebit is, zit al in de naam opgesloten. Een klikgebit klik je op het implantaat. De implantanten zijn in het kaakbot geschroefd en er wordt een steg geplaatst die deze implantaten verbindt. Aan deze steg klik je het klikgebit. Hoeveel implantaten worden gebruikt, verschilt. Vier is het minimale. Een klikgebit is in de regel een betere optie dan een kunstgebit. Er is geen kunstgehemelte nodig en het eindresultaat ziet er zeer goed uit. Aan het eind van de dag haal je het klikgebit eenvoudig van de steg af en kun je het reinigen.

Voor wie zijn de All-on-6 en het klikgebit geschikt?

De All-on-6 en het klikgebit zijn geschikt voor patiënten waarvan hun weinig overgebleven tanden in slechte staat verkeren of patiënten die helemaal geen tanden meer over hebben in hun onder- of bovenkaak. Het kan ook zijn dat iemand een All-on-6 of klikgebit wenst, omdat hij ontevreden is over zijn kunstgebit of omdat hij zijn tanden verliest door een tandvleesaandoening.

All-on-6 of klikgebit kiezen?

Een klikgebit wordt vaak volledig vergoed vanuit de basisverzekering, waardoor dit voor velen een goedkopere oplossing is dan de All-on-6. Als je het fijn vindt om je gebit aan het eind van de dag uit te kunnen doen, is een klikgebit een goede oplossing.

Een All-On-6-gebit is makkelijker schoon te maken en je hoeft je geen zorgen te maken over het schoonmaken van de implantaten zelf. Je gebit kan bovendien niet losraken, waardoor je met alle zelfvertrouwen van de wereld kunt lachen, praten en eten.

Plaats een reactie