Wat is hersendood?

Als iemand overlijdt op de Intensive Care kan beademingsapparatuur de functie van hart en longen een aantal uren overnemen. Hierdoor worden organen voorzien van zuurstofrijk bloed, waardoor ze geschikt blijven voor transplantatie.

Voordat er organen uitgenomen worden, moet bij diegene de hersendood zijn vastgesteld. Maar… wat is hersendood precies?

De Nederlandse Transplantatie Stichting maakte een video en een animatie waarin het begrip hersendood kort en duidelijk wordt uitgelegd. Video en animatie zijn aanvullend aan elkaar te bekijken.

Hersendood, wat is het? Prof. dr. H.P.H. Kremer, neuroloog bij het UMC Groningen

In de video vertelt prof. dr. H.P.H. Kremer, neuroloog bij het UMC Groningen, hoe de hersenen functioneren en welke aspecten zijn verbonden aan het begrip hersendood. Het vaststellen van de hersendood gebeurt heel zorgvuldig volgens het Hersendoodprotocol.

Dit protocol is opgesteld door de Gezondheidsraad en hoort bij de Wet op de Orgaandonatie. Het protocol moet door alle ziekenhuizen te allen tijde worden gevolgd. In de animatie zie je stapsgewijs welke onderzoeken artsen moeten uitvoeren om de hersendood vast te stellen.

Foto hersendood

De video en animatie over hersendood vormen een eerste van een serie online middelen waarmee de Nederlandse Transplantatie Stichting meer inzicht wil bieden in de meest gestelde vragen over orgaan- en weefseldonatie.

Later dit jaar volgen een animatie over DCD (voorheen non-heart beating) donatie en de keuzes op het donorformulier. De komende video’s gaan onder meer over de donoroperatie en het gesprek thuis over orgaandonatie.

Plaats een reactie