Wat is een koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet vermijd je voedsel waarin koolhydraten zijn verwerkt. Voordat we verder ingaan op dit dieet, is het handig om te weten wat koolhydraten precies zijn. Onder koolhydraten verstaan we vezels, zetmeel en suikers. Dit wordt verwerkt in heel veel etenswaren, waaronder: rijst, pasta, brood, koekjes en fruit. Koolhydraten zitten dus in bijna elke maaltijd die je nuttigt en jouw lichaam heeft het ook nodig. Het wordt door jouw lichaam namelijk omgezet in bloedsuiker.

Brandstof van het lichaam

Op het moment dat jouw lichaam suikers en zetmeel binnenkrijgt, wordt dit omgezet in glucose. In het bloed wordt dit herkend als bloedsuiker en dit dient als het ware als een brandstof. De vezels die ook terug te vinden zijn in koolhydraten helpen bij een goede stoelgang. Het nuttigen van koolhydraten is dus goed voor jouw lichaam en er wordt door de Gezondheidsraad geadviseerd om tussen de 40 tot 70% van jouw energie uit koolhydraten te halen. De precieze hoeveelheid koolhydraten die je dient te eten per dag hangt af van verschillende factoren, zoals medicatie, jouw gewicht en dagelijkse activiteiten.

Te hoge bloedsuikerspiegel

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een koolhydraatarm dieet te volgen. Heb je een te hoge bloedsuikerspiegel door diabetes of wil je graag wat kilo’s afvallen? Dan kan je een koolhydraatarm dieet volgen om te kijken wat voor effecten dit heeft op jouw lichaam. Het kan een positief effect hebben op bloedglucosewaarden, blijkt uit onderzoek. Als je hieraan wilt beginnen is het verstanding om dit te doen onder begeleiding van een arts en diëtist. Als je bijvoorbeeld medicatie gebruikt voor diabetes, kan het zijn dat het gebruik hiervan moet worden aangepast aan jouw nieuwe voedingsschema.

Voor- en nadelen

Tijdens een koolhydraatarm dieet let je erop dat je minder koolhydraten nuttigt dan aanbevolen. Dit type dieet heeft zo zijn voor- en nadelen. De hoeveelheid eiwitten die je binnenkrijgt tijdens dit dieet is flink, wat positief is. Als je veel eiwitten binnenkrijgt tijdens het afvallen is er een kans dat een groot deel spiermassa intact blijft. Het grootste nadeel is dat een koolhydraatarm dieet vaak relatief weinig voedingsvezels bevatten en juist veel verzadigde vetten. Afhankelijk van jouw doelstelling wordt er een speciaal dieet opgesteld.

Kleine veranderingen

Om resultaat te boeken kan een kleine verandering in de inname van koolhydraten al verschil maken. De beste manier om de koolhydrateninname te verminderen is door minder koekjes, gebak en snoepjes te eten. Ook ben je er gebaat bij als je vruchtensap en frisdrank zo veel mogelijk laat staan. Er zitten immers weinig tot geen belangrijke voedingsstoffen in deze producten. Je kan het beste kiezen voor etenswaren die naast koolhydraten ook andere nuttige voedingsstoffen bevatten. Producten waar meer voedingsstoffen en vezels inzitten zijn onder andere peulvruchten, zilvervliesrijst, fruit en groentes.

Advies van een diëtist

Als jij een koolhydraatarm dieet wilt volgen, kan je het beste advies vragen van een diëtiste. Kosten hiervoor worden vergoed door jouw zorgverzekering als jij diabetes hebt. Hiervoor heb je wel een verwijsbrief van de huisarts nodig. Er zijn meerdere punten waar een diëtist jou mee kan helpen. Er wordt gekeken hoe je op een gezonde manier jouw streefgewicht kan behalen en hoe je tijdens het volgen van een dieet alsnog alle benodigde voedingsstoffen binnen kan krijgen. Daarnaast wordt er samen gekeken welke voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten jij kan missen. Tot slot wordt de medicatie, indien je dit gebruikt, aangepast aan het dieet. Dit gebeurt in overleg met een arts of diabetesverpleegkundige.

Plaats een reactie