Het verouderingsproces, dat iedereen doormaakt, kan helaas niet tegengehouden worden. Hoe graag we het ook anders zouden willen zien, onze spieren en huid beginnen langzaam maar zeker de eerste ouderdomstekenen te vertonen en dit kan psychische best wel hard aankomen. We voelen er ons minder zelfzeker door en beginnen aan de zoektocht naar mogelijke oplossingen. Eén van die oplossingen kan gevonden worden in Botox.
Wat is Botox?
De volledige en wetenschappelijke naam van Botox is eigenlijk botuline toxine, wat een natuurlijk eiwit is dat de eigenschap heeft dat het de spieren ontspant. Door het ontspannen gaan de spieren verslappen en worden tegelijk daarmee de aanwezige rimpels gladder. Meteen is hiermee ook duidelijk waarom Botox vooral in de cosmetische wereld erg populair is. Goed om te weten, is dat het zichtbare effect van Botox altijd tijdelijk is en dat herhaalbehandelingen nodig zijn om van het resultaat te kunnen blijven genieten op langere termijn.
Welke behandelingen zijn mogelijk?
Zoals aangegeven, is Botox het best gekend binnen de cosmetische wereld. Rimpels rond de ogen, op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen kunnen door middel van een behandeling met Botox verdwijnen of toch minstens een heel stuk minder zichtbaar worden. Dit is dan meteen ook de meest gekende en meest toegepaste behandeling.
Wat echter veel minder mensen weten, is dat Botox ook gebruikt wordt voor medische behandelingen. Mensen die overmatig zweten, die met migraineaanvallen af te rekenen hebben of die tandenknarsen, kunnen eveneens in aanmerking komen voor een behandeling met botuline toxine.
Hoe verloopt de behandeling?
Voor de effectieve behandeling zal er altijd eerst een intake plaatsvinden. Hier wordt een analyse gemaakt van de door jou aangehaalde problemen, wordt je medische geschiedenis onder de loep genomen en worden de mogelijke behandelingen aan je voorgesteld. Jij bent het die vervolgens beslist wat er kan en mag gebeuren.
De duur van de behandeling varieert tussen een kwartier en een uur, afhankelijk van het te behandelen gebied. Door middel van injecties wordt Botox ingespoten, waarna het de spieren en zenuwen geleidelijk aan ontspant. Pijnlijk is de behandeling niet, hoogstens geeft het je een onaangenaam gevoel. Je doet er goed aan om na de behandeling niet meteen plat te liggen, enkele dagen niet intensief te sporten en sauna en direct zonlicht te vermijden.
Wat met de resultaten?
Ongeveer twee weken na de behandeling zijn de resultaten optimaal zichtbaar en dit blijft zo gedurende drie tot vier maanden. Je kunt er van uitgaan dat het effect van Botox na ongeveer zes maanden volledig uitgewerkt is en dat een herhaalbehandeling vanaf dan kan ingepland worden. Het spreekt voor zich dat iedereen enigszins anders reageert en dat we hier dus spreken van gemiddelden, verschillen van persoon tot persoon zijn mogelijk.
Is Botox veilig?
Je kan en mag er van uitgaan dat een behandeling met Botox volkomen veilig is. Niet alleen mogen de behandelingen enkel door daarvoor opgeleide mensen uitgevoerd worden, Botox valt ook onder de geneesmiddelenwet en werd dus uitgebreid getest voor het als behandeling mocht ingezet worden. Heb je hier vragen of bezorgdheden over, dan kun je die tijdens je intake ter sprake brengen.