Wat gebeurt er wanneer een ziekenhuis wordt gehackt tijdens corona?

Zogenaamde ‘coronahackers’ mikken in deze onrustige tijd op ziekenhuizen en zorginstellingen, omdat zij mogelijk sneller geneigd zijn te betalen voor geplaatste ransomware na een hack. Hoe kunnen ziekenhuizen en zorginstellingen zich tegen coronahackers wapenen?

Wij Helpen Ziekenhuizen

Bijna tachtig organisaties hebben onder de naam Wij Helpen Ziekenhuizen de handen ineengeslagen om deze organisaties zo goed en snel mogelijk te helpen als een cyberincident zich voordoet.

Cyber Security Specialist NFIR vertelt wat ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen doen om zich te beschermen tegen een eventuele hack en wat voor consequenties een hack kan hebben.   

Snelheid kan van levensbelang zijn 

De snelheid van handelen kan bij een hack essentieel zijn. “Voor ziekenhuizen is het van groot belang dat er snel en adequaat wordt gehandeld”, legt Arwi van Der Sluijs, Algemeen Directeur en executive consultant cyber security van NFIR uit.

“Het zorgen voor patiënten gaat immers een stuk sneller voor ziekenhuismedewerkers als de patiëntgegevens beschikbaar zijn in een elektronisch systeem, het EPD-systeem. Wanneer zo’n elektronisch systeem wordt gehackt, moeten alle zorgmedewerkers patiëntgegevens analoog verwerken, wat de productiviteit van het werk doet afnemen. We hopen natuurlijk dat een cyberincident niet gaat plaatsvinden bij een ziekenhuis of zorginstelling, maar als het gebeurt, staan we direct klaar mocht er een beroep op ons gedaan worden deze komende tijd”

Verschillende maatregelen

Er zijn verschillende mitigerende maatregelen die cyber security specialisten kunnen treffen. “Wanneer er sprake is van een hack, kunnen wij direct te hulp schieten om de schade zoveel mogelijk te beperken”, vervolgt Van Der Sluijs.

“Wanneer een hacker een systeem binnentreedt of er is malware op een andere wijze het netwerk binnengedrongen, komen wij het netwerk analyseren en zorgen wij ervoor dat de hack zo snel mogelijk verholpen wordt of dat de malware gedeactiveerd wordt. Daarnaast leveren wij ook een netwerk security monitoring dienst: dat wil eigenlijk zeggen dat wij een paar extra ogen in het netwerk plaatsen, zodat je direct gealarmeerd wordt wanneer er afwijkend gedrag en/of malafide bewegingen plaatsvinden in je netwerk, zoals ongeautoriseerde toegang. Deze security monitoring software wordt door NFIR geïnstalleerd, om snel op de hoogte te zijn van verdachte activiteiten en adequaat te kunnen ingrijpen”

Gezamenlijk optreden tegen hackers 

Wij Helpen Ziekenhuizen is in het leven geroepen om ziekenhuizen en andere medische instellingen te ondersteunen bij cyberincidenten. De kans dat ziekenhuizen daar in deze tijd mee te maken krijgen is groot volgens NFIR, die dan waardevolle hulp kan bieden.

Wij Helpen Ziekenhuizen is aangesloten bij Z-CERT (het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg) en NFIR is recent een officieel CERT (Computer Emergency Response Team) geworden. “We zijn een van de weinige aangesloten partners bij Wij Helpen Ziekenhuizen die een officieel CERT zijn”, aldus Van Der Sluijs van NFIR.  

Plaats een reactie