Wat doen vitamines voor de gezondheid?

De meningen zijn over dit onderwerp zeer verdeeld. Sommigen beweren dat je absoluut geen extra vitamines hoeft te slikken. Of dat dit zelfs schadelijk is. Ook wordt er wel gezegd dat je niet zonder extra vitamine inname kunt en dat het juist cruciaal is voor de gezondheid. Dat vraagt dus om wat opheldering.

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn voedingsstoffen voor het lichaam die absoluut onmisbaar zijn. Het lichaam heeft ze nodig om goed te kunnen groeien, maar ook om gezond te blijven. Natuurlijk gebeurt dit ook door voedingsstoffen zoals vetten, eiwitten en koolhydraten. Er is echter een verschil met vitamines. Uit bovengenoemde voedingsstoffen haalt een lichaam tevens energie. Als het over vitamines gaat, kunnen we dertien soorten onderscheiden. De meesten daarvan worden niet door het lichaam zelf aangemaakt. Het is nodig om ze uit de voeding te halen. In het eten zijn vitamines aanwezig, maar wel slechts in hele kleine hoeveelheden. Eten mensen echter gezond en gevarieerd genoeg, dan is de kans heel groot dat er voldoende vitamines binnenkomen.

Vitamine A

Wat doet vitamine A voor de gezondheid? Deze vitamine is erg belangrijk voor de weerstand. Er ontstaat een sterk immuunsysteem, genoeg ijzer in het bloed en gezonde slijmvliezen. Daarnaast beschermt deze vitamine tegen een overvloed aan vrije radicalen. Vitamine A doet dus zeker veel voor de gezondheid van een mens. Deze vitamine wordt voor een heel klein stukje door het lichaam zelf aangemaakt. Verder wordt het aangevuld door voedingsmiddelen zoals vis, leverworst, bananen en wortels.

Vitamine B

Vitamine B is onder te verdelen in B2, B3, B6, B8 en B12. Hebben mensen deze vitamine extra nodig, dan nemen ze meestal een vitamine B-complex. Deze vitamines zijn belangrijk voor het zenuwstelsel. Ook voor het haar en de huid zijn deze vitamines belangrijk. Ontstaan er broze en snel afbrekende nagels, dan is er heel vaak een tekort aan vitamine B. B12 komt alleen van vlees, zuivel, vis en eieren. Mensen die veganistisch eten moeten dus eigenlijk wel supplementen slikken om goed gezond te blijven.

Vitamine D

Ook vitamine d is een onmisbare vitamine. Mensen die heel veel buiten komen, hebben al snel voldoende van deze vitamine. Het is cruciaal voor gezonde spieren, sterke botten en gezonde tanden en kiezen. Vitamine D wordt vooral aangemaakt dankzij het zonlicht als grote bron. Verder is er veel van deze vitamine aanwezig in vette vis. In de winter kan het lastig zijn om genoeg te krijgen van deze vitamine. Als dat het geval is, dan moeten mensen echt zorgen voor een aanvulling. Zeker ook ouderen, kleine kinderen en zwangere vrouwen. Handig zijn bijvoorbeeld vitamine D gelcaps. Het is wel van belang dat er op de hoeveelheid gelet wordt. Is de inname te groot, dan kan er misselijkheid of vermoeidheid ontstaan.

Vitamine C

Dit is misschien wel de meest bekende vitamine. Deze helpt als mensen ziek zijn. De weerstand verbetert namelijk dankzij vitamine C. Ook blijft de opname van ijzer goed op peil. Echte vitamine C bommen zijn onder andere aardbeien, kiwi’s, sinaasappels, rode paprika, broccoli en boerenkool.

Vitamine K

Vitamine K zorgt voor een goede stolling van het bloed. Hierdoor kunnen wondjes snel genezen en botten en bloedvaten blijven gezond. Vitamine K wordt voor het grootste gedeelte uit de voeding gehaald. Rijke bronnen zijn onder andere broccoli, spinazie, granen en zuivel. Mensen die langdurig antibiotica slikken, hebben vaak extra vitamine K nodig.

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant, net als vitamine A. Ook vitamine E beschermt het lichaam tegen stoffen die cellen en weefsels in het lichaam beschadigen. Verder blijft de huid goed sterk en gezond. Vitamine E kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Het is daarom belangrijk om genoeg fruit, volkoren producten en groenten te eten.

Plaats een reactie