Wassen zonder water hygiënisch en comfortabel

Het Kennemer Gasthuis is de afgelopen maand overgestapt op het wassen zonder waskom. Bedlegerige patiënten die hulp of begeleiding nodig hebben bij het wassen worden nu met kant-en-klare wegwerpwashandjes gewassen. Ook is er speciale shampoo die niet hoeft uitgespoeld te worden.

Verpleegkundige van het Kennemer Gasthuis met het kant-en-klare washandjeVerpleegkundige van het Kennemer Gasthuis met het kant-en-klare washandje

Bedlegerige patiënten en verpleegkundigen zijn enthousiast: “Het is nu mogelijk een patiënt hygiënisch, pijnloos en comfortabel te wassen,” aldus Marja van Diemen, unitleider van de afdeling chirurgie. Het Kennemer Gasthuis is het eerste ziekenhuis in de regio dat dit concept toepast in het hele ziekenhuis.

Patiënten worden dagelijks gewassen. Bedlegerige patiënten kunnen dit vaak zelf niet en worden op bed gewassen. Hierbij wordt al ruim 100 jaar gebruik gemaakt van waskommen in combinatie met water, zeep, handdoeken en washandjes. Het traditionele wasproces met de waskom is tijdrovend, onhygiënisch, oncomfortabel en vermoeiend.

Wassen zonder water is hiervoor een aantrekkelijk alternatief. Er zijn kant-en-klare wegwerpwashandjes. Deze zijn gedrenkt in een speciale reinigende waslotion. Verpleegkundigen hoeven de huid bij gebruik van de washandjes niet af te spoelen of te drogen. Alle benodigdheden voor een volledige lichaamswassing zitten in één pakketje. Voor elk lichaamsdeel wordt een nieuw, schoon washandje gebruikt. De reinigende vloeistof verdampt en de huidverzorgende ingrediënten blijven achter op de huid. De kans op smetplekken verkleint hiermee.

Voordelen voor patiënt
Voor veel bedlegerige patiënten is het wassen een grote inspanning, zeker als ze veel pijn of ademhalingsproblemen hebben. In vergelijking met de waskom is de tijdsduur van de lichaamswassing bij gebruik van de nieuwe methode 30 tot 50% korter. Ook hoeft de patiënt minder vaak te draaien. Omdat de patiënt minder lang naakt en afhankelijk is, zorgt het ook voor een vermindering van spanning.

Ten tweede is het beter voor de huid. Bij gebruik van de waskom blijven zeepresten achter die de natuurlijke beschermende vetlaag van de huid aantasten. Hierdoor kan de huid uitdrogen en geïrriteerd raken. De speciale washandjes zijn zeepvrij en pH-huidneutraal. Er zitten verzorgende ingrediënten in voor de huid. Tot slot worden patiënten bij gebruik van een wassen zonder water product hygiënischer schoon dan bij gebruik van een normaal washandje: voor elk lichaamsdeel is er een nieuw washandje.

… en voor verpleegkundigen
Voor verpleegkundigen is de nieuwe methode van wassen minder fysiek belastend. Het kost minder tijd waardoor er meer tijd overblijft voor andere zorgtaken en persoonlijke aandacht voor de patiënt. De producten zorgen ten slotte ook voor een kostenbesparing omdat o.a. was- en logistieke kosten er niet meer zijn.

Plaats een reactie