Warme bakkers introduceren Fairtrade Speculaascake

Warme bakkers in heel Nederland gaan dit najaar Fairtrade Speculaascake bakken. Een cake op basis van Fairtrade gecertificeerde rietsuiker. Een ambachtelijke volbakkende cake, heerlijk en eerlijk.

De Fairtrade rietsuiker in de Speculaascake komt van kleine boeren in het Afrikaanse Malawi en Mauritius. De suikerrietboeren krijgen via Fairtrade toegang tot de internationale markt en ontvangen een eerlijke prijs voor hun producten. Naast het verbeteren van hun levensomstandigheden stelt Fairtrade hen in staat om sterke coöperaties op te bouwen en te investeren in de teelt en de gemeenschap.

Peter d’Angremond, directeur Stichting Max Havelaar, is enthousiast over deze stap van Nederlandse bakkers: “Met de toevoeging van Fairtrade cake wordt het assortiment van Fairtrade producten nog breder. Bovendien zorgt de uitbreiding naar warme bakkers als verkoopkanaal dat de verkrijgbaarheid van Fairtrade producten toeneemt. Het mes snijdt dus aan twee kanten: de consument heeft meer keus en de impact voor boeren in ontwikkelingslanden wordt vergroot.”

Richard de Boer van Zeelandia, de leverancier van de ingrediënten van de Fairtrade Speculaascake, is enthousiast over de Fairtrade rietsuiker: “De ruwe rietsuiker heeft een smaak die neigt naar karamel. Dat maakt de cake nóg lekkerder.” De cake heeft een aantrekkelijke bruine kleur en is herkenbaar aan de sticker op de bakvorm met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade erop. Fairtrade Speculaascake is vanaf medio oktober exclusief verkrijgbaar bij warme bakkers in heel Nederland.

Plaats een reactie