Wanneer professionele hulp bij verslaving?

Over verslaving wordt nog wel eens lichtzinnig gedacht, en luchtig gedaan. We roepen het tegenwoordig ook steeds gemakkelijker; Ik ben verslaafd aan shoppen, snoepen of werken. Maar of dit een echte verslaving is? In sommige gevallen wel.

Maar het is een lastige scheidslijn; Wanneer ben je gewoon een enorme liefhebber en wanneer ben je verslaafd? Bij een echte verslaving is het aan te raden niet te lang te wachten met ingrijpen, en een afkickkliniek te overwegen. Wij helpen je hier de juiste afweging bij te maken.

Waar aan verslaafd?

Er zijn verschillende soorten verslavingen. Het gaat bij verslavingen vaak om het feit dat je er fysiek en/of mentaal afhankelijk van bent. Je kunt er niet meer zonder, ondanks dat je dit stiekem wel weet. Er schuilt een grote mate van dwangmatigheid in je gedrag.

Verslaving kan dus ook vele onderwerpen betreffen, van verslaving aan seks tot wel daadwerkelijk een verslaving aan geld uitgeven. Bij dit soort verslavingen spreken we wel van een mentale verslaving. Wanneer je hiermee stopt zul je (vooral) mentaal last ondervinden. Fysiek gaat dit waarschijnlijk wel meevallen, al kan de stress die afkicken oplevert wel fysieke gevolgen hebben.

Wanneer je ook fysiek echt afhankelijk bent van middelen -zoals drugs of alcohol- om te functioneren, is een verslaving vaak nog ingrijpender. Kortom, verslaving kan van alles betreffen en het kan in vrij onschuldige dingen zitten. Zodra het je gaat belemmeren in je dagelijks leven, kunnen we spreken van een verslaving.

Welke hulp bij verslaving

Niet voor iedere verslaving is professionele hulp nodig. De eerste stap bij verslaving is vaak erkenning tegenover jezelf. Het is aan te raden dit ook te delen met mensen om je heen, zij kunnen je helpen en stimuleren je gedrag te verbeteren. Bij sommige verslavingen hoef je ook niet cold turkey te stoppen, afbouwen kan dan ook een optie zijn. Denk hierbij aan het geleidelijk minder gaan eten van ongezonde dingen.

Mocht het niet lukken op eigen kracht je verslaving (al dan niet met hulp van naasten) onder de knie te krijgen, dan is het aan te raden op zoek te gaan naar een psycholoog die gespecialiseerd is in verslavingszorg. Zij kunnen samen met de patiënt op zoek gaan naar de achterliggende oorzaak van het gedrag, want in veel gevallen is deze wel aanwezig.

Welke hulp bij verslaving

Andere koek..

Mocht de verslaving echter een alcohol, gok of drugsverslaving zijn, dan is het wel andere koek. Daarvoor is opname in een afkickkliniek vaak de meest effectieve manier. Opname in een afkickkliniek haalt de patiënt uit zijn dagelijkse routine en legt de focus helemaal op het herstelproces.

Ook in het begin van de verslaving kan het al lonen om dit rigoureuze besluit te nemen, dus wacht hier ook nooit te lang mee. Hoe verder in het proces van verslaving, hoe lastiger het namelijk is er weer uit te stappen.

Kortom, het ligt aan de aard van de verslaving wanneer het het juiste moment is om professionele hulp te zoeken. Maar waar het gaat om alcohol en drugs raden wij aan dit zo snel mogelijk te doen. Hiermee voorkom je de kans op een langdurig traject in een afkickkliniek.

Plaats een reactie