Behoefte aan buitenlucht, beweging en bijpraten? Ga op eens pad met een NS-wandeltocht. Mooie routes die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Stichting Wandelnet heeft er samen met NS de afgelopen 20 jaar vele samengesteld. Met een gedetailleerde routebeschrijving, mooi kaartje en markering langs het pad kunt u volop genieten.
NS-wandeltochten
NS-wandeltochten zijn wandelroutes van station naar station. De routes zijn zorgvuldig beschreven, gemarkeerd en op kaart gezet. Ook informatie over bezienswaardigheden onderweg, horeca en openbaar vervoer is toegevoegd. NS-wandeltochten volgen vaak Lange-Afstand-Wandelpaden. De routes variëren in lengte van 7-23 km. Op de website van Wandelnet vindt u alle beschikbare NS-wandeltochten.
Winterwandeling
De winter staat om de hoek, dus laat die sneeuw maar vallen. Want wat is er romantischer en gezelliger dan samen een winterwandeling maken om daarna heerlijk te genieten van een warm drankje bij de open haard? Om u alvast wat inspiratie te geven heeft Land van ANWB acht verschillende winterwandelingen door Nederland voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u bijvoorbeeld naar Appelscha, Schoorl of Bunnik gaan voor een prachtige winterwandeling.
Weersverwachting
Weersomstandigheden zijn van grote invloed op de zwaarte van een wandeltocht. Controleer daarom altijd voor dat u vertrekt de actuele weersverwachting. De Consumentenbond heeft een aantal populaire weer-apps voor u onder de loep genomen. Voor iedere smartphone en tablet kunt u kiezen uit een heel scala aan weerapps. De meeste zijn gratis. Toch kunnen ze niet allemaal hetzelfde. Veel apps maken gebruik van uw locatie en passen hun voorspelling daarop aan. U moet de app dan wel toestemming geven uw locatie te gebruiken.
Gevoelstemperatuur
Wandelen in de winter kan het bij een flinke tegenwind een stuk kouder zijn dan bij weinig wind. Dit komt door de gevoelstemperatuur. Hoe sterker de windkracht hoe kouder het is. Zorg dus altijd voor de juiste kleding.
Winterkleding voor de gewone wandelaar
In de wintermaanden kunt u het beste gebruikmaken van drie lagen kleding. Het voordeel is niet alleen dat u door meerdere lagen te dragen uw lichaamswarmte beter vasthoudt, maar ook dat je onderweg een iets uit kunt doen als het toch te warm blijkt te zijn.
Vocht afvoerende laag
Door het dragen van thermische onderkleding zal je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat het transpiratievocht gemakkelijker wordt afgevoerd. Thermische kleding is gemaakt van kunststofvezels die weinig vocht vasthouden. Bij een gewoon katoenen T-shirt is dat wel het geval, omdat katoen bestaat uit holle vezels die gemakkelijk vocht vasthouden.
Isolerende laag
Deze laag is een vest of een trui dat je warm houd. De dikte van deze isolerende tussenlaag is afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook deze laag moet goed transpiratievocht kunnen afvoeren. Kleding dat gemaakt is van fleece is prima te gebruiken. Fleece is zeer goed isolerend, vocht wordt goed afgevoerd en is bovendien een vrij licht materiaal.
Winddichte, waterafstotende en ademende laag
Deze laatste laag is een wandeljack dat moet je beschermen tegen wind en regen. Het gebruik van deze laag is afhankelijk van de weersomstandigheden. Wanneer het droog en niet al te koud is zijn de eerste twee lagen vaak voldoende. Ook deze laag moet het transpiratievocht kunnen afvoeren. In de webshop van def-shop.nl vindt u mooie winterkleding om heerlijk te genieten van uw winterwandeling.
Meer informatie over wandelen
– Gezondheidskrant: wandelen
– KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland
– Landelijk wandelprogramma
– WandelFit