Wakker Dier laat eko-ei controleren met nieuwe techniek

Nep eko-eitjes vallen vanaf dit jaar door de (paas)mand. Met een nieuwe techniek die is ontwikkeld door instituut RIKILT, onderdeel van Wageningen UR, heeft Wakker Dier afgelopen weken van de vijf grote supermarktketens Albert Heijn, C1000, Plus, Jumbo en Lidl biologische (paas)eieren laten onderzoeken op echtheid.

Er werden gelukkig geen verdachte eieren gevonden. Wakker Dier is blij met de nieuwe techniek en doet een oproep aan de supermarkten om zelf de nieuwe controletechniek te gaan gebruiken. Dat is nodig want alleen al met Pasen worden 30 miljoen eieren gegeten en daarmee is de fraudedruk hoog. in 1995 toonde Wakker Dier met een controletechniek op basis van ultraviolet licht wel grootschalige eifraude aan met legbatterij-eieren die als scharreleieren werden verkocht.

Onderzoeksrapportage: Onderzoek in verband met verificatie eieren op basis van carotenoïdenprofielen

Nadat Wakker Dier in 2005 grootschalige eifraude aantoonde, vermoedelijk bij eipakstations, leidde dit tot aanscherping van controle. Ei-fraude werd later niet meer geconstateerd. Met de ultraviolet-methode zijn legbatterij-eieren te herkennen. Scharreleieren, vrije uitloopeieren en eko-eieren zijn daarmee niet van elkaar te onderscheiden en werden tot dusverre alleen met een fraudegevoelige administratieve controle gecontroleerd op echtheid. Daar is nu verandering in gekomen door een nieuwe techniek die geelpigmenten en vetzuren in eieren met elkaar vergelijkt. Eko-eieren hebben een duidelijk andere pigmentsamenstelling dan andere eieren en zo kan het eko-ei in de winkel op echtheid worden onderzocht.

In 2004 verdwenen na acties van Wakker Dier alle (voorheen anderhalf miljard) legbatterijeieren uit de supermarkten en werd het scharrelei de standaard, naast eko en vrije-uitloopeieren. De jaren erna stopten vele koekjes, cake- en mayonaisefabrikanten met het gebruik van legbatterijeieren. De kooiei-productie kelderde hierdoor met miljarden eieren. Honderden boeren schakelden om naar diervriendelijker productie van eieren. Momenteel worden nog 10,1 miljard eieren geproduceerd in Nederland. Hiervan is 44% legbatterijei (vooral voor export), 41% scharrel, 13% vrije uitloop en 2% biologisch[ii]. In 1995 kwam nog 87% (8 miljard) van de eieren uit de legbatterij.

Plaats een reactie