Wageningen Universiteit schenkt nematodencollectie aan nieuwe VWA

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (divisie Plant) heeft vandaag officieel de Nematodencollectie van de Wageningen Universiteit (WU) overgenomen. Dr. Ir. Ernst van den Ende, algemeen directeur Plant Sciences Group, en Mr. Ing. Harmen Harmsma, directeur divisie Plant van de nieuwe VWA, hebben vanmiddag hun handtekening onder de overeenkomst gezet.

Grootste ter wereld
Deze unieke collectie is de enige nematodencollectie in Nederland én het is de grootste nematodencollectie ter wereld op het gebied van types. Types zijn zogenaamde naam dragende preparaten. Net na de Tweede Wereldoorlog is de collectie op de Plantenziektenkundige Dienst (PD) opgezet door Drs. P.A.A. Loof en Dr.ir. M. Oostenbrink en later is deze overgedragen aan het Laboratorium voor Nematologie van de WU. Vandaag is de collectie weer terug bij de divisie Plant van de nieuwe VWA.

Een internationale collectie

Het collectiemateriaal bestaat met name uit permanente preparaten (ruim 50.000) afkomstig uit de gehele wereld, en omvat alle belangrijke nematoden (of wel aaltjes) groepen, met uitzondering van parasieten van hogere diersoorten. De collectie omvat een typepreparaten collectie, een werkcollectie en een nomenclatorisch kaartsysteem.

WaNeCo

Het Nationaal Referentie Centrum van de divisie Plant (nieuwe VWA) gaat vanaf vandaag de collectie beheren. De typepreparaten collectie en het nomenclatorisch kaartsysteem worden momenteel door de WU en de nieuwe VWA gedigitaliseerd. Na de zomer worden beiden op een gezamenlijke site (www.waneco.eu) gepresenteerd onder het nieuwe acroniem: WaNeCo (Wageningen Nematode Collection).

Plaats een reactie