Waarschuwing voor hennatatoeages

Hennatatoeages leveren niet alleen een bijzondere vakantieherinnering op, maar kunnen ook een flinke allergische reactie veroorzaken.

Allergie, Henna-Tattoo Allergische huidreactie op hennatatoeage.

De dermatologen van Rijnstate adviseren vakantiegangers daarom om geen hennatatoeage te laten aanbrengen.

Henna is een plantaardige rode kleurstof. Maar voor het maken van een hennatatoeage is deze kleur minder geschikt. Om de kleur donkerder te maken, worden er kleurstoffen aan toegevoegd. Dat kan van alles zijn, van koffiepoeder tot haarverfingrediënten. “Door ingrediënten van haarverf toe te voegen, droogt de tatoeage sneller en blijft hij langer zitten”, weet Harma Stenveld, dermatoloog bij Rijnstate. “Dat lijkt ideaal, maar dat is het niet. De hoge concentratie haarverf leidt nog al eens tot een allergische reactie.”

Deze reactie wordt pas zichtbaar na enkele dagen en dan is het leed al geschied. “Er is een allergie voor de chemische stof P-Phenyleendiamine (PPD) ontstaan. In het gebied van de tatoeage krijg je eczeem. Soms mild, waarbij de huid rood kleurt, schilfert en jeukt. Maar vaak ook heftig, met blaren en een blijvende verkleuring van de huid tot gevolg.”

‘Natuurlijke’ henna
Ook in de zogenaamde ‘natuurlijke’ henna komt deze haarverf voor. Binnen de Europese Unie mag PPD in haarverf worden gebruikt in een maximale concentratie van twee procent. In hennamaterialen zijn bij onderzoek concentraties van soms meer dan tien procent aangetroffen. Laat dus geen hennatatoeages aanbrengen, ook al belooft de verkoper dat het pure henna is, zonder toevoegingen.

Allergietest
Wanneer je een allergie voor PPD hebt ontwikkeld, mag je in de toekomst geen haarverf met PPD meer gebruiken. De meeste haarverven bevatten echter deze stof. “Mensen die ooit een reactie op een hennatatoeage hebben gehad en willen weten of zij allergisch zijn geworden voor PPD, kunnen op verwijzing van de huisarts bij de afdeling Dermatologie van Rijnstate een allergietest laten doen. Ga niet zelf aan de slag met huidtests met haarverf. Deze kunnen heftige huidreacties geven”, aldus Stenveld.

Plaats een reactie