Waarschuwing voor gevaarlijke XTC

  0
  492

  Het Drugs en Informatie Monitor Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut heeft als XTC verkochte pillen aangetroffen die de levensgevaarlijke stof PMMA (para-Methoxymethamphetamine) bevatten. Deze stof lijkt qua werking op MDMA, de stof die normaal gesproken in XTC-pillen zit. Door de vertraagde werking, neemt de kans op overdosering toe en daarmee die op levensbedreigende situaties. De tabletten zijn wit met een klaver vier logo. De stof kan ook in andere pillen en poeders voorkomen.

  Het verschil tussen MDMA en PMMA is dat de fysieke effecten van MDMA vrij snel merkbaar zijn na inname van een pil, terwijl die bij PMMA vertraagd optreden en mildere psychologische effecten geeft bij de gebruiker. Pas uren nadat een pil is ingenomen kunnen ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur. Doordat PMMA psychologisch veel milder is als MDMA, denken de gebruikers met een “lage dosis” MDMA van doen te hebben en gaan ze mogelijk extra pillen slikken. De kans op bovengenoemde fysieke effecten neemt dan onevenredig toe, met mogelijk de dood tot gevolg. In Noorwegen zijn al 6 mensen overleden na het gebruik van drugs met PMMA.

  DIMS
  Het DIMS heeft als kerntaak om de markt van illegale drugs nauwkeurig te monitoren en signalen die bedreigend zijn voor de volksgezondheid te melden aan het publiek. Wekelijks worden er vanuit het hele land drugs van gebruikers opgestuurd naar het Trimbos-instituut, waarna ze worden geanalyseerd bij een laboratorium. DIMS heeft de expertise om eventuele extra risico’s van aangetroffen stoffen te kunnen inschatten.

  Het gebruik van XTC – en andere illegale drugs – is nooit zonder risico. Gebruikers wordt aangeraden hun drugs te laten testen bij een van de DIMS-deelnemers (www.drugs-test.nl).

  Voor meer informatie over XTC en het melden van incidenten kunnen gebruikers op werkdagen tussen 13-17 uur contact opnemen met de Drugs Infolijn 0900-1995 (€ 0,10 min) of via www.drugsinfo.nl. Meldingen zijn ook mogelijk via het speciale e-mailadres meldingen@trimbos.nl.

  In geval van acute problemen dient onmiddellijk 112 gebeld te worden.