Waarop letten bij het kiezen van een transportbedrijf voor medicijnen

Nu in het nieuws is geweest dat het arme deel van de wereld minder coronavaccins ontvangt, dan het rijke westen, is ook bij de ‘normale burger’ het besef gekomen dat transport van medicijnen niet alleen binnen twee zorginstellingen in Nederland voorkomt, maar dat medicatie over de hele wereld vervoerd moet worden. En dat kan tegenwoordig op steeds meer manieren. Zo hebben er vorig jaar zelfs testvluchten met een medische drone plaatsgevonden. Ook in andere landen wordt de medische drone al ingezet.

In Nederland zijn dan wel testvluchten uitgevoerd, maar echt gangbaar is een medische drone nog niet. Maar gelukkig kun je, als je medicijnen, vaccins en medische hulpmiddelen wil transporteren, terecht bij bedrijven die de medicatie op een verantwoorde manier van a naar b kunnen brengen. Maar hoe kies je nou het juiste transportbedrijf?

Hoe kies je een pharma transporteur?

Niet elke transporteur mag zomaar medicijnen vervoeren. Transporteurs zijn bij pharma transport namelijk verplicht zich aan strenge regels te houden. Hiervoor is de GDP-norm in het leven geroepen. De GDP-norm staat voor ‘Good Distribution Practises’ en geeft de minimale eisen weer waar medicijnen transport aan moet voldoen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het constant houden van de temperatuur, de beveiliging van de goederen en het zorgen voor de juiste hygiënische omstandigheden. Kies je voor pharma transport door Himex Logistics dan weet je zeker dat alles klopt en de lading met de hoogst mogelijke zorg wordt ingeladen, vervoerd en weer wordt uitgeladen.

Wanneer je een pharma transporteur moet kiezen is het dus belangrijk dat het bedrijf transport aanbiedt dat voldoet aan de GDP-norm. Verder moet je natuurlijk kijken naar je andere wensen en daar je keuze op aanpassen. Als het nodig is om medicijnen, vaccins of andere medische hulpmiddelen naar bijvoorbeeld Azië te vervoeren, dan moet een transporteur daar wel de mogelijkheid toe hebben. Check dus altijd of het transport naar bepaalde plaatsen wel mogelijk is. Bekijk daarnaast ook hoelang het transport erover doet. En tot slot is het natuurlijk belangrijk om naar de prijs te kijken. Opgesomd zijn de volgende punten dus belangrijk bij het kiezen van een bedrijf voor transport van medicijnen:

  • Voldoet het bedrijf aan de GPD-norm
  • Kan het bedrijf de middelen transporteren naar de wenselijke locatie
  • Hoe lang duurt het transport
  • Wat is de prijs van het transport

Zorg op meerdere plekken

De COVID-19 pandemie heeft eens en te meer duidelijk gemaakt hoe belangrijk medicijnen transport is. Bovendien vind zorg niet alleen meer op één enkele locatie plaats, maar is er een grotere wisselwerking in de gezondheidszorg tussen verschillende zorgverleners. Zo kan veel zorg tegenwoordig ook dichterbij of zelfs in huis van de patiënt plaatsvinden.

Door deze ontwikkeling is het steeds vaker nodig om medicijnen te vervoeren. Het is slim om daarvoor een betrouwbaar transportbedrijf in de arm te nemen, die kan voldoen aan je wensen en zich kan aanpassen aan toekomstige wensen. Want het vervoer van medicijnen luistert erg nauw, en daarom heb je een betrokken partner nodig. Dat het correct transporteren van medicijnen geen sinecure is moge duidelijk zijn, maar besef dat het in sommige gevallen zelfs een zaak is van leven en dood.

Plaats een reactie