Waarop letten bij de aankoop van goede hardloopschoenen?

Bestaat de ideale hardloopschoen? Het assortiment loopschoenen is zodanig groot dat u misschien door de bomen het bos niet meer ziet.

Hardloper in het bos©Jupiterimages/Brand X Pictures/Thinkstock

Een afgewogen keuze voor de juiste schoen is zeer belangrijk, want vele sportblessures ontstaan door het gebruik van verkeerde hardloopschoenen.

Ze moeten op uw lijf geschreven zijn. U vindt hieronder een aantal tips met achtergrondinformatie die uw keuze voor een paar goede hardloopschoenen een stuk eenvoudiger maken. De aanschaf van hardloopschoenen is maatwerk. Overtuig u zelf met een blik op de schoenen bij Campz.

Het tijdstip van de dag
Het is het beste om aan het einde van de middag een sportzaak binnen te stappen. Uw voeten zijn dan wat meer opgezet, wat zomaar een half maatje kan schelen. U voorkomt zo dat u te krappe schoenen koopt.

Deskundige loopanalyse
Of u nu een beginnende loper bent of een ervaren hardloper: om tot een weloverwogen keuze te komen, is het altijd verstandig om bij een gespecialiseerde runningshop uw hardlooppatroon te laten analyseren. Vraag om advies. Neem in ieder geval uw oude hardloopschoenen mee, zodat de deskundige verkoper aan het slijtpatroon van de schoen al een goede indicatie krijgt van uw loopstijl. Dit geldt ook voor uw eventuele orthopedische zolen. Een goede beoordeling van uw voetafwikkeling en uw looptechniek op video zorgt ervoor dat u een gerichte afweging kunt maken voor een neutrale of een gecorrigeerde hardloopschoen. Hiermee reduceert u – in combinatie met een goede looptechniek – de kans op blessures. Komt uit de analyse dat u een afwijkende enkelvorm heeft of een beenlengteverschil? Maak dan een afspraak met een podotherapeut, die u kunt adviseren om een sportzool te nemen ter correctie van de voet of enkel.

De juiste pasvorm
Bedenk dat de maatvoering van confectieschoenen vaak anders is dan die van hardloopschoenen. Uw voet moet voldoende ruimte hebben in de schoen. De schoen moet niet te smal of te breed zijn. Houd als richtlijn aan dat er 5 tot 7 millimeter ruimte (zeg maar een duimbreedte) aanwezig moet zijn tussen de voorzijde van de hardloopschoen en uw langste teen. Uw tenen moeten vrij kunnen bewegen. Gedurende het lopen zetten uw voeten ook uit. Pas de hardloopschoenen met sportsokken aan en loop er een stukje op, binnen of buiten. Dan ervaart u het beste of het de schoen is die het beste bij u past en deze uw voet op een natuurlijke wijze afwikkelt. Probeer ook meerdere schoenen uit, ongeacht merk of prijs. De kwaliteit telt! Koop vooral ook een schoen die naar jouw mening prima zit.

Goede stabiliteit en schokdemping
Tijdens het hardlopen vangt u bij elk contact met de grond minimaal driemaal uw eigen lichaamsgewicht op. Goede schoenen met voldoende stabiliteit en schokdemping zijn daarom een pre. Duurdere hardloopschoenen hebben vaak een flinke hielversteviging en een dikke zool voor maximale schokdemping. Maar meer voetbescherming is niet altijd beter. Hierdoor loopt u de kans dat uw voetafwikkeling niet op een natuurlijke wijze gebeurt. Bovendien kan deze ondersteuning van de voet ertoe leiden dat de omliggende spieren en gewrichten (vooral de knie) overbelast of anders belast worden. Met mogelijke blessures tot gevolg. Laat u in deze goed voorlichten. De hardloopschoen dient op uw voet te zijn afgestemd te zijn en niet andersom.

Levensduur
Een gemiddelde hardloopschoen gaat maximaal 1.300 tot 1.500 kilometer mee. Wacht u niet met nieuwe schoenen totdat de buitenzool totaal versleten is. De schokabsorptie is dan ook al zodanig geminimaliseerd, dat de kans op blessures toeneemt. Het is daarom verstandig om alvast nieuwe schoenen aan te schaffen als u de huidige, oude nog gebruikt tijdens uw looprondjes. Door te switchen tussen beide schoenen went u rustig en met minder kans op irritatie of blessures aan uw nieuwe loopschoenen.

Plaats een reactie