Waarom verloor het Nederlands Elftal op het EK 2012

In juni 2012 verliet het Nederlands Elftal met nul punten het veld, terwijl het twee jaar daarvoor nog glansrijk in de WK-finale stond. Deskundigen noemden veel mogelijke oorzaken om de slechte prestaties te verklaren, maar nog weinigen maken gebruik van gedragsanalyse. Presteren met Pavlov is het eerste boek dat de link legt tussen sport, management/coaching en de natuurwetenschap van gedragsverandering. VU-gedragswetenschapper en bedrijfskundige Marius Rietdijk schreef het boek met bestsellerauteur Victor Mion, ervaren coach van sporters en managers.

Presteren kwestie van gedrag en mentaliteit
Coaches en andere leidinggevenden willen graag de oorzaken weten van een slechte prestatie om het in de toekomst beter te doen. “Prestatieverbetering is alleen mogelijk als we ons verdiepen in mentaliteit en gedrag. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: het gevoel bepaalt het gedrag, maar het gedrag heeft ook invloed op het gevoel” aldus Rietdijk. “Scoren zorgt voor een geluksgevoel. We voelen ons goed als we succesvol zijn. De beste manier om mensen gelukkig te maken is hen te helpen succesvol te zijn. We kunnen nog zo veel technische verbeteringen aanbrengen, uiteindelijk zijn mentaliteit en gedrag van de spelers cruciaal: ze moeten optimaal zijn om tot topprestaties te komen”. Daarvoor is ook mentaliteits- en gedragsverandering van de coach nodig. Hij zal zijn eigen gedrag onder ogen moeten zien. Doet hij er alles aan om het beste uit zijn spelers te halen? Wat is zijn gedrag naar de spelers toe? In het boek laten Rietdijk en Mion zien hoe dat kan.

Presteren met Pavlov

Hoe kon het EK zo mislukken?
Hiervoor zetten Rietdijk en Mion via een overzichtelijk ABC- model meer dan twintig oorzaken op een rijtje, waaronder te hoog gestelde doelen, zwakke prestaties van de clubteams in Europa en de eerder gemiste strafschop van Arjen Robben die zich krampachtig wilde bewijzen. De te nuchtere coach had het team en het Nederlandse volk meer mogen provoceren door plagend aan te geven dat het waarschijnlijk niet zou lukken om de Europese titel te halen vanwege de genoemde oorzaken om zo volgens de inzichten van Pavlov te prikkelen en uit te dagen.

Seminar en boekpresentatie
Het boek wordt donderdag 25 april 2013 gelanceerd bij een seminar over gedragsbeïnvloeding. Leidinggevenden bij organisaties, coaches van jeugdteams en anderen die dagelijks bezig zijn met mensen te motiveren, kunnen hier leren hoe gedrag kan worden veranderd.

Brug tussen gedragswetenschap en bedrijfskunde
ADRIBA is het centrum voor gedragsverandering in organisaties. Het staat voor Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis. Hiermee brengt het centrum een ode aan een belangrijke grondlegger van de gedragsanalyse: de wetenschap van gedragsverandering. ADRIBA is gevestigd aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de VU.

Opgericht door VU-wetenschappers Marius Rietdijk en Joost Kerkhofs biedt het een platform voor de wetenschappelijke verdieping, verbreding en verspreiding van de gedragsanalyse. ADRIBA biedt kennis om gedragsverandering gestructureerd en op een positieve manier aan te pakken. Hieraan ligt een model ten grondslag dat de brug slaat tussen de gedragswetenschap en de bedrijfskunde.

De werking daarvan is uitvoerig getoetst in zowel binnen- als buitenlandse organisaties. Rietdijk promoveerde in 2009 aan de VU op dit onderwerp. Hij baseerde zich zowel op praktisch onderzoek van Aubrey Daniels als op fundamenteel onderzoek van Nobelprijswinnaar Pavlov en Skinner. Deze kennis is nu omgevormd naar een cursusprogramma, dat via dit kennisinstituut al ieder kwartaal gegeven wordt en snel uitbreidt. Daarmee biedt de VU als eerste universiteit in Nederland cursussen en certificering op het gebied van Organizational Behavior Management. Deelnemers leren hoe zij op een positieve manier gedragsverandering in organisaties kunnen sturen. Onderzoek laat zien dat dit kan zonder dwang en met verhoging van het werkplezier.

One Minute Coachen
Victor Mion, grondlegger van het One Minute Coachen, heeft zijn roots in de topsport als coach van professionele tennissers waar hij tijdens de time-out maar weinig tijd had om zijn spelers een mentaal duwtje in de rug te geven. Vervolgens vertaalde hij dit concept naar het bedrijfsleven. VM Corporation, het bedrijf van Mion, werkt nu samen met zo’n 400 klanten die dagelijks laten zien dat deze korte coachingsmomenten mensen daadwerkelijk in beweging brengt en meer uit mensen haalt.

 

Plaats een reactie