Waarom verkoopt farmaceutische industrie geen patentloze geneesmiddelen?

Een uitgever verkoopt een nieuwe titel eerst als duur vormgegeven boek. Zijn de royalties eenmaal terugverdiend, dan volgen goedkopere paperback edities, pocket uitgaven en bulkboeken.

Bij de zelf geneesmiddelen producerende farmaceutische industrie (ook wel genoemd originators) bestaat een dergelijk business model niet. Zolang het patent geldt, verkopen zij hun geneesmiddelen tegen een hoge prijs. Is de patent-termijn verlopen, dan stoppen zij met de productie. Niet zij maar andere fabrikanten nemen de productie over van het inmiddels naamloze geneesmiddel.

Soms doen die laatste dat tegen een prijs die 80% lager ligt dan die van het oorspronkelijke geneesmiddel. Wat ik niet begrijp, is wat de originators tegenhoudt om het uitgevers business model te hanteren. Kan iemand mij uitleggen hoe het zit? Ik publiceer graag je reactie.

Auteur: Prof. dr. A.J.P. (Guus) Schrijvers
Professor Schrijvers bekleedt de leerstoel Algemene Gezondheidszorg bij het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Plaats een reactie