Waar op letten bij het aanschaffen van een rollator?

Hoe ouder iemand wordt hoe lastiger het kan zijn om nog mobiel te zijn. Het is nu eenmaal een feit dat als de bejaardenleeftijd is bereikt, de spieren en botten minder meegaand zijn en dit kan gevolgen hebben op de afstanden die nog zelfstandig afgelegd kunnen worden. Maar dit geldt niet alleen voor ouderen. Mindervaliden die nog wat jonger zijn kunnen ook problemen hebben met lopen.

Rollator

Een hulpmiddel bij het lopen, zoals een rollator kan er dan voor zorgen dat mensen die moeite met lopen hebben toch nog een deel van hun zelfstandigheid kunnen behouden. Bij aanschaf van een rollator zijn er wel enkele punten waar rekening mee moet worden gehouden.

rollator

De hoogte van de rollator

Een rollator is pas een een goed hulpmiddel als het ook voldoet aan de juiste maten. Om te voorkomen dat gebruikers last krijgen van andere klachten, zoals rugklachten is het zeer belangrijk dat een rollator niet te laag, maar ook niet te hoog is. Bij een rollator dat goed is afgesteld staan de handvatten op polshoogte. Dit is redelijk gemakkelijk op te meten door rechtop te staan en de armen langs het lichaam te houden. Meet vervolgens de afstand tussen de polsen en de vloer. Dit is de hoogte die een rollator moet hebben. Een rollator is dan ook aan te schaffen in een bepaalde maat en soms is een rollator verstelbaar, zodat er deze afgesteld kan worden op verschillende polshoogtes. 

Rollator: soorten, hoogte en hoe te gebruiken.

De zithoogte

Veel rollators hebben een zitje waarop het mogelijk is om onderweg even te rusten of te ontspannen. Hiervoor is de zithoogte erg belangrijk. Bij een te lage zithoogte is lastig om weer overeind te komen en als de zithoogte te hoog is, dan zal de gebruiker moeilijker bij de grond kunnen komen. Bij een ideale zithoogte moeten de voeten plat op de vloer op de vloer staan. Om de zithoogte te bepalen is het opmeten van een goed zittende stoel voldoende. Wel moet de zithoogte niet ten koste gaan van de uiteindelijke hoogte van de rollator, omdat lopen achter een rollator het hoofddoel is. 

Rollator voor binnen of buiten?

Er moet ook worden vastgesteld waar de rollator het meest gebruikt gaat worden. Iemand die amper de deur uitgaat kan beter een speciale rollator voor binnen aanschaffen. Deze rollators zijn veel lichter, kleiner en wendbaarder. Een rollator voor buiten is doorgaans wat zwaarder en de wieltjes zijn ook berekend om te rijden op straten en stoepen. Dit is bij rollators voor binnengebruik niet het geval. Een binnen rollator is vaak niet voorzien van een zitje, maar wel van een dienblad. Een binnen rollator is dan ook niet geschikt om buiten te gebruiken. Als er behoefte is om zowel binnen als buiten met een rollator te lopen, dan is het te overwegen om beide soorten aan te schaffen. Bij Monozorg.nl kunt terecht voor veel verschillende rollators.

rollator

Accessoires voor de rollator

Een rollator kan desgewenst worden uitgebreid met allerlei accessoires, zoals een wandelstokhouder, of eventueel een band dat als rugleuning kan dienen tijdens het zitten. Ook kan er optioneel een mandje voor op de rollator worden aangeschaft voor het opbergen van een handtas of andere spullen. Accessoires kunnen ook na aanschaf van een rollator nog worden geplaatst, mocht er pas later behoefte zijn aan bepaalde accessoires.

Plaats een reactie