Het gezag van deskundigen in de zorg wordt in Nederland ondermijnd door ‘waanwijs egoïsme’. “Met aanstekelijke leuzen als ‘daar ga ík over’ wordt elke deskundigheid onderuit gehaald”, zegt Herman Pleij in een gastcolumn in Nefarma.
Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde en onder meer expert in de Nederlandse mentaliteit en onze nationale beschavingsgeschiedenis, neemt het op voor medici en apothekers van wie het gezag door patiënten steeds minder serieus wordt genomen. “De kans dat een patiënt de dokter dicteert wat ze heeft, is dankzij Google sterk toegenomen. Tot de nieuwe omgangsvormen hoort zelfs agressie als de dokter niet onmiddellijk het verlangde recept uitschrijft”, stelt Pleij, die ook ingaat op een brede maatschappelijke discussie van vorig jaar: “Wordt er een preventieve injectiekuur tegen baarmoederhalskanker aangeboden, dan komt in Nederland nog geen derde van de doelgroep opdagen. En dat gewoon omdat een huismoeder via de laptop het land rondseint je geen oor te laten aannaaien. Daar blijkt zelfs mondiaal kankeronderzoek niet tegen opgewassen.”
Apothekers kunnen erover meepraten, aldus Pleij. “Therapieontrouw is in Nederland schrikbarend hoog. We weten zelf wat het beste voor ons is. Na het lezen van de bijsluiter wordt de voorgeschreven dosis gehalveerd (‘linke soep zo te lezen’) dan wel verdubbeld (‘word ik gauwer beter’). Dat is niet alleen schadelijk voor de volksgezondheid, maar jaagt die zo moeilijk te beheersen kosten van de zorg nog verder op.”
De gastcolumn van Herman Pleij (in zijn geheel te lezen in het septembernummer) past in een serie van gastcolumns in het maandblad Nefarma. Eerder tekenden onder meer presentator/journalist Tom van ’t Hek, oud-topvolleyballer Bas van de Goor en oud-staatssecretaris Hans Simons voor een bijdrage.
Wilt u Nefarma maandelijks gratis ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw contactgegevens naar redactie@nefarma.nl.