VWS verspreidt nationale voorraad virusremmers

Het ministerie van VWS zal deze week alle apotheken voorzien van virusremmers uit de nationale voorraad. Dit betekent dat dit middel gratis verstrekt wordt aan patiënten bij wie Nieuwe Influenza A (H1N1) is vastgesteld of wordt vermoed, en een recept van de huisarts hebben. Het gaat om sachets Oseltamivir 75 mg. De inhoud van een sachet komt overeen met de inhoud van een capsule. Er is voor Oseltamivir gekozen omdat de apotheker dit middel ook in kinddosering kan samenstellen.

Oseltamivir wordt verstrekt voor de behandeling van mensen met Nieuwe Influenza A (H1N1). Enkele jaren geleden heeft VWS een voorraad virusremmers aangeschaft. Het gaat om Oseltamivir (Tamiflu) en om Zanamivir (Relenza). Virusremmers vallen niet onder het eigen risico van de ziektenkostenverzekering. Over de vergoeding van virusremmers van mensen die hiervoor bij de apotheek betaald hebben, beraadt VWS zich nog.

Belangrijke rol huisarts bij diagnose
Het RIVM heeft de richtlijn voor het vaststellen van Nieuwe Influenza A (H1N1) voor huisartsen aangepast. Huisartsen kunnen nu zelf de diagnose stellen. Door de aangepaste richtlijnen wordt bij uitzondering onderzoek door de GGD uitgevoerd om Nieuwe Influenza vast te stellen. De GGD verstrekt uitsluitend virusremmers aan de hand van de geldende richtlijnen.

Plaats een reactie