Vuurwerkslachtoffer vertelt over eigen ervaringen

0
530

Vandaag start een grote actie van VU medisch centrum om de gevaren van het afsteken van vuurwerk bij kinderen onder de aandacht te brengen. Amsterdamse scholieren komen naar VUmc om zich te laten voorlichten.

VUmc gaat met een jong vuurwerkslachtoffer vertellen over de gevaren van vuurwerk. Een speciale (veiligheids)bril met kunststof glazen die de ogen aan alle kanten afsluit, biedt veel bescherming bij het afsteken. Zo kan het aantal vuurwerkslachtoffers met oogletsel drastisch worden beperkt.

Elk jaar weer melden zich honderden oogslachtoffers op de spoedeisende hulp (SEH) van de Nederlandse ziekenhuizen. Zo werden afgelopen jaarwisseling meer dan 300 mensen met een ernstig oogletsel behandeld. Tachtig procent van de slachtoffers van vuurwerk zijn jongens tussen de acht en zeventien jaar. Kleine vuurspatjes of splinters kunnen vaak nog genezen, maar als vuurwerk recht in het oog komt, herstelt dat zelden. De drukgolf kan ernstig trauma veroorzaken, hete deeltjes kunnen schade aan het oog toebrengen, het oog kan openscheuren door scherpe fragmenten en kruitresten kunnen ernstig hoornvliesletsel geven. Een deel van de slachtoffers wordt ‘maatschappelijk blind’, de gezichtsscherpte is dan minder dan 20% geworden. De impact hiervan op iemands leven is enorm.

Woensdagmiddag 15 december komen enkele honderden Amsterdamse scholieren naar VUmc om voorlichting te krijgen over hoe men verwondingen aan ogen kan voorkomen. Ervaringsdeskundige Wouter Rinia die enige jaren gelden zelf slachtoffer werd van vuurwerk komt vertellen over de gevolgen toen: “Ik heb nog steeds problemen met mijn ogen. Enkele jaren geleden heb ik een rotje in mijn ogen gehad. Daarom kom ik ieder jaar naar VUmc om erover te vertellen. Ik hoop dat deze kinderen van mij aannemen dat je heel voorzichtig moet zijn bij het afsteken van vuurwerk en het beste een veiligheidsbril op kunt zetten.”

Tijdens de voorlichting wordt een speciale veiligheidsbril tegen kostprijs aangeboden (€. 3,-). Deze bril is ook vanaf maandag 27 december tot 31 december te koop bij de polikliniek oogheelkunde van VUmc.