Vuurwerk zorgt voor smog aan het begin van 2023

De Nederlandse Luchtkwaliteitsindex meldt kortstondige smog door fijnstof in de eerste uren van 2023 in veel steden. De oorzaak was het hoge aantal vuurwerkknallen tijdens de jaarwisseling, wat leidde tot slechte luchtkwaliteit op bepaalde plaatsen.

Vlaardingen en Den Haag hebben hoogste concentraties

Op de meetstations in Vlaardingen en Den Haag werd de hoogste concentratie fijnstof gemeten (850 en 719 microgram per kubieke meter lucht, respectievelijk). Vorig jaar was de hoogste concentratie fijnstof in Den Haag 855 microgram per kubieke meter lucht. Door de hoge wind werd de concentratie snel teruggebracht naar de waarden vóór het vuurwerk.

Blootstelling aan fijnstof kan leiden tot gezondheidsproblemen

De toegenomen concentratie fijnstof in de lucht kan leiden tot vermindering van de longfunctie, verergering van astma en toename van luchtwegklachten zoals piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid.

Burgers meten zelf fijnstof

Veel burgers meten zelf fijnstof en delen hun resultaten met het RIVM. Het RIVM heeft ook dit jaar deze metingen rond de jaarwisseling verzameld en de resultaten van de burgers laten hetzelfde beeld zien als de officiële metingen. De eerste resultaten zullen binnenkort verschijnen op de website Samen Meten.

Meer informatie kunt u vinden op

Plaats een reactie