VUmc test vaccin dat groei tumoren stopt

VU medisch centrum gaat een vaccin testen dat de groei van bloedvaten in tumoren moet remmen. Zonder nieuwe bloedvaten kan een tumor namelijk niet verder groeien. ‘Het concept chemotherapie is uit ontwikkeld.’

Afhankelijk van de situatie is een tumor op verschillende manieren aan te pakken. Je kan hem wegsnijden, bestralen of met chemotherapie proberen kapot te maken. Een heel andere tactiek is om de tumor uit te hongeren. Dat kan door de groei van bloedvaten – het aanvoerkanaal waarmee de tumor zich voedt – te remmen. Als er geen nieuwe bloedvaten kunnen ontstaan, kan de tumor niet verder groeien.

“Er bestaan al wel geneesmiddelen om de vaatgroei in tumoren af te remmen, maar die leiden vroeger of later tot resistentie; de tumor past zich een beetje aan zodat het geneesmiddel niet meer werkt”, vertelt prof. dr. Arjan Griffioen, hoogleraar angiogenese in VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA) bij de afdeling Medische Oncologie van VUmc en oprichter van AngioVacs BV.

Daarom pakken Griffioen en collega’s het heel anders aan. Ze halen endotheelcellen (cellen waarmee de binnenwand van bloedvaten volledig is bedekt) uit een tumor en vergelijken het genetisch profiel daarvan met het endotheel van gezond bloedvatweefsel. Daar rollen genetische verschillen uit, die met een geneesmiddel hopelijk te benutten zijn. “Dankzij de nieuwste gene sequencing-technieken hebben we mogelijke targets gevonden. Daarvan gaan we nu de meest hoopgevende onderzoeken.” Voor dit onderzoek heeft AngioVacs een investering van 100.000 euro gekregen van een gedeeld fonds van het ministerie van Economische Zaken en de Vrije Universiteit.

Eerst gaat het bedrijf een te ontwikkelen vaccin testen op muizen, maar over een jaar of drie hoopt Griffioen te kunnen beginnen aan de eerste proeven op mensen. Hij gelooft heilig in deze nieuwe aanpak om tumoren tot staan te brengen door de groei van nieuwe bloedvaatjes te remmen. “Ik ben ervan overtuigd dat het concept chemotherapie is uitontwikkeld. Er zijn nog wel steeds mini-verbeter stapjes mogelijk, maar als we echt een grote stap willen maken moeten we met iets beters komen.”

Meer informatie
http://www.vumc.nl/afdelingen/CCA/
http://www.alvarum.com/cca