VUmc-talent beloond met lidmaatschap De Jonge Akademie KNAW

Onderzoeker dr. Ysbrand van der Werf is een van de tien nieuwe leden van De Jonge Akademie van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen). Elk jaar worden tien jonge talentvolle onderzoekers beloond met dit lidmaatschap dat bedoeld is om in contact te komen met collega’s uit andere vakgebieden. Daarnaast organiseert de Jonge Akademie projecten op het gebied van wetenschapsbeleid en maatschappij.

Van der Werf (1971) is als onderzoeker (psycholoog/bioloog) verbonden aan VUmc en houdt zich bezig met twee onderzoekslijnen: slaap en slaapverstoring en met cognitieve stoornissen bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Recent ontdekte hij dat als je vlak voor het slapen de vaardigheid die je wilt leren aandachtig bekijkt, je de volgende dag beter bent in het uitvoeren van die handeling. Voor zijn onderzoek kreeg hij in 2008 een VIDI beurs van de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek).

Van der Werf probeert in zijn onderzoek een brug te slaan tussen fundamenteel onderzoek en de toepasbaarheid daarvan. De contacten met andere talentvolle collega’s geeft hem de mogelijkheid zijn kennis verder te delen en met hen op zoek te gaan naar raakvlakken tussen zijn onderzoek en andere onderzoeksdisciplines

Plaats een reactie