VUmc neemt deel aan Europese opleiding palliatieve zorg

Expertisecentrum Palliatieve Zorg van VU medisch centrum is kernpartner bij de ontwikkeling van de eerste Europese PhD opleiding tot onderzoeker in de palliatieve zorg. Europa stelt hiervoor een bedrag van vier miljoen euro beschikbaar. VUmc is gekozen op basis van zijn voortrekkersrol in onderzoek naar palliatieve zorg in Nederland. Het project loopt tot eind 2014 en is gespreid over zes landen.

De Europese Commissie trekt de komende vier jaar een budget van vier miljoen euro uit voor een opleidingsproject in de palliatieve zorg. Het is zeer uitzonderlijk dat dit onderzoek een beurs van deze omvang in de wacht sleept. Doelstelling is om jonge wetenschappers op te leiden in onderzoek van palliatieve zorg. Op de lange termijn komt er een Europees platform voor training in onderzoek van deze zorg. Het project zal de uitwisseling van Europese onderzoekers en hun kennis over de praktijk in diverse landen vergroten.

De opleidingsprogramma’s worden aangeboden door instellingen die een voortrekkersrol spelen in het onderzoek rond palliatieve zorg in België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Italië. Dit gebeurt in samenwerking met Europese koepelorganisaties in palliatieve zorg en geriatrie. Er komen twaalf junior en vier senior onderzoekers om onderzoek te verrichten naar de kwaliteit van de palliatieve zorg in Europa. Ze gaan o.a. wetenschappelijke artikelen schrijven, een promotie voorbereiden en samenwerken met andere onderzoekers.

Expertisecentrum Palliatieve Zorg VU medisch centrum is een samenwerkingsverband van de onderzoeksinstituten EMGO+ en CCA/V-ICI. De onderzoekers van VUmc worden aangesteld bij het EMGO+ instituut, afdeling sociale geneeskunde.

Plaats een reactie