VUmc campagne rond Wereld MS-dag

Op woensdag 25 mei 2011 is het Wereld MS-dag. Dan wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de zenuwslopende ziekte multiple sclerose. VUmc MS Centrum Amsterdam is in samenwerking met de Stichting MS Research een campagne gestart om geld te werven voor onderzoek naar MS.

Recent onderzoek toont aan dat slechts een beperkt deel van de schade aan de hersenen zichtbaar te maken is met behulp van MRI (magnetic resonance imaging).

Multiple sclerose (MS) werd tot voor kort gezien als een ‘pure’ ontstekingsziekte van het centraal zenuwstelsel. De huidige geneesmiddelen zijn er dan ook op gericht om de ontsteking bij MS-patiënten te verminderen. Nederland telt ruim zestienduizend mensen met MS. Slechts een deel van hen heeft baat bij de huidige geneesmiddelen. De laatste jaren is duidelijk geworden dat door de schade aan zenuwen MS-patiënten steeds verder achteruitgaan: ze gaan steeds moeilijker lopen en zien en ze kunnen geheugenproblemen krijgen.

Recent onderzoek van VUmc MS Centrum Amsterdam toont aan dat met de huidige MRI-technieken slechts een beperkt deel van de schade aan de hersenen zichtbaar is. MS-onderzoeker Jeroen Geurts: “Ons onderzoek benadrukt dat we betere technieken nodig hebben om alle schade in beeld te krijgen. Daarnaast onderzoeken we hoe schade aan de zenuwen ontstaat en hoe deze is te herstellen.”

Als één van de weinige MS-centra in de wereld beschikt VUmc MS Centrum Amsterdam over alle benodigde expertise om dit ingewikkelde en heel belangrijke onderzoek te verrichten. Hiervoor is veel geld nodig. Dat is de reden van de fondsenwervende campagne rond Wereld MS-dag, waaraan ook MS-patiënten Maarten Schikker en Sofie van Nues meewerken.

Wereld MS-dag
Vanaf 2009 is de laatste woensdag in mei Wereld MS-dag. Het initiatief voor deze dag is genomen door de internationale MS-koepel Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) en door de nationale lidorganisaties. Namens Nederland is de Stichting MS Research bij de MSIF aangesloten. Voor meer informatie: worldmsday.org.

In oktober 2011 organiseert VUmc MS Centrum Amsterdam het wereldcongres over MS, ECTRIMS&ACTRIMS, in de RAI in Amsterdam.

Plaats een reactie