VU eerste Fairtrade universiteit in Nederland

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is de eerste Fairtrade Universiteit in Nederland. De titel geeft aan dat de VU bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. De stuurgroep van de Fairtrade Gemeente campagne oordeelde dat de VU voldoet aan de strenge campagnecriteria van de organisatie. Binnenkort wordt de titel feestelijk gevierd met studenten, medewerkers en cateraar Eurest.

VU sluit aan bij Fairtrade universiteiten als Oxford en Cambridge

Studenten, medewerkers, College van Bestuur en Eurest
Op de VU sloegen studenten, medewerkers, cateraar Eurest en de Facilitaire Campus Organisatie (FCO) de handen ineen om van de VU een Fairtrade Universiteit te maken. Vertegenwoordigers van deze partijen vormden samen een werkgroep. Het College van Bestuur neemt zelf geen zitting in de werkgroep, maar steunt het initiatief wel van harte. Voorzitter René Smit: “Dat de VU zich als eerste universteit in Nederland met het Fairtrade keurmerk mag sieren is niet alleen een eer, maar vooral een stimulans om nog meer dan nu rechtvaardigheid als een kwaliteit van goede producten te bestempelen. Dit streven past uitstekend bij de maatschappelijke betrokkenheid van onze universiteit.”

Ben&Jerry’s, pindakaas en koffie
Op de VU zijn SRVU Studentenvakbond en de Wereldwinkel al jarenlang betrokken bij fairtrade. Doordat zij zich al lang hard maken voor eerlijke handel, kon de VU al snel voldoen aan alle criteria. Eurest sloot zich graag aan bij dit initiatief. Algemeen Directeur Paul Tijs: “We zijn trots op dit mooie resultaat dat de VU heeft neergezet. Als cateraar dragen wij het thema fairtrade een bijzonder warm hart toe. We hebben steeds meer duurzame producten in het assortiment van onze Campusformule. Niet alleen ijs, koffie, thee en suiker, maar ook fairtrade beleg zoals jam, honing, hagelslag, chocopasta en pindakaas. We hebben zelfs fairtrade stroopwafels. Daarnaast organiseren we speciale acties, zoals het uitdelen van tweeduizend gratis fairtrade Ben&Jerry’s ijsjes op het VU-terrein. Zo dragen we met z’n allen ons steentje bij aan eerlijke handelsrelaties in de wereld.”

Eten en wetenschap
Niet alleen in de catering vindt de VU fairtrade erg belangrijk, ook in het onderwijs. Studenten kunnen twee minors kiezen waarbij ze meer informatie krijgen over wereldproblematiek en eerlijke handel: de minor in Development Studies en de Minor Goede Doelen, filantropie en non-profits.

Over de campagne
In Nederland zijn op dit moment vier onderwijsinstellingen aan de slag om een Fairtrade Hogeschool of Fairtrade Universiteit te worden. De Hanzehogeschool werd in mei de eerste Fairtrade Hogeschool van Nederland. De campagne Fairtrade Hogescholen en Universiteiten is onderdeel van de Fairtrade Gemeente campagne. Deze campagne is in Nederland een initiatief van ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, en Stichting Max Havelaar en wordt mede mogelijk gemaakt door ICCO, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij.

Plaats een reactie