VrouwMC.nl, eerste vrouwengezondheidssite

Op zaterdag 16 februari 2013 gaat de eerste vrouwengezondheidssite www.vrouwmc.nl live. Deze site draait voor 100% om vrouwengezondheidszorg en is ontstaan uit een samenwerking tussen het UMC Utrecht en AGIS Zorgverzekeringen.

beautiful facesFotocredits: Tom Merton (cc)

De website, het eerste wetenschappelijk verantwoorde medische platform, wordt zaterdag gelanceerd tijdens het WOMEN Inc festival dat t/m 18 februari 2013 in de RAI in Amsterdam is.

Het doel van Vrouwmc.nl is de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren. Die moet anders, en snel, want er is een achterstand ontstaan. Tot voor kort werd aangenomen dat een vrouwenlichaam in grote lijnen hetzelfde werkt als dat van een man. Wat voor mannen werkte, werd vervolgens ook toegepast op vrouwen. Maar het vrouwenlichaam is anders. Niet alleen van buiten, ook van binnen. Zo ligt de gemiddelde hartslag van een vrouw tussen de 75 en 90 slagen per minuut, die van mannen tussen de 70 en 85. Vrouwen hebben een lager percentage spierweefsel (30% tegenover 40%) en juist een hoger percentage vetweefsel (25% versus 15%).

De zorg voor vrouwen moet beter
Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde van het UMC Utrecht, is voorvechter van betere zorg voor vrouwen: “Ze hebben een ander lichaam, bijna alles in hun lichaam functioneert anders. Ze reageren anders op behandelingen en medicatie dan mannen. Er moet erkenning komen dat vrouwen zorg verdienen die verder gaat dan wat extra aandacht voor hun geslachtsorganen en borsten, de zogenaamde ‘bikinivisie’. Inmiddels heeft de zorg voor vrouwen een achterstand opgelopen. Bij VrouwMC vinden we dat die zo snel mogelijk moet worden weggewerkt. De zorg voor vrouwen kan en moet beter: dáárom is er VrouwMC.”

100% betrouwbaar
Fauser: “Er zijn al veel medische informatiekanalen, online kun je van alles vinden. Maar niet altijd is duidelijk waar de informatie vandaan komt en hoe betrouwbaar die is. Alles wat je op VrouwMC leest en ziet komt van de specialisten van het UMC Utrecht en andere medische instellingen. De informatie wordt altijd geleverd door betrouwbare, objectieve en wetenschappelijk onderbouwde bronnen. Op VrouwMC wordt alle wetenschappelijke kennis op het gebied van behandeling van het vrouwenlichaam binnen het UMC Utrecht en daarbuiten gebundeld én continu uitgebreid.”

Gezondheidsthema’s die gedurende het leven van een vrouw relevant zijn: anticonceptie, seksualiteit, blaas en verzakking, hart en vaat, bloedverlies, gezond ouder worden, hormonen, kanker, en medicijnen komen aan bod.

Partner VrouwMC
Agis Zorgverzekeringen vindt het belangrijk dat iedereen de zorg krijgt die nodig is. De verzekeraar beseft dat zorgverzekeringen verder gaan dan declaraties, medicijnen en cijfers en helpt daarom vrouwen om een antwoord te krijgen op hun vragen. Zo draagt Agis zijn steentje bij aan verbetering van de zorg voor vrouwen. Dáárom is Agis partner en mede-initiatiefnemer van VrouwMC.

Plaats een reactie