Vrouwen vestigen Nederlands record ‘Street Stepping’

Zondag, 16 januari 2011, is de gewoonte ‘met één been op de stoep en één been in de goot lopen’ nieuw leven ingeblazen met het vestigen van een Nederlands record. Samen met fitnessgoeroe en personal trainer Carlos Lens kwamen 84 vrouwen in actie op 400 meter stoep van het Rokin in Amsterdam.

Slankie initieert het record op de dag voor Blue Monday, bekend als meest depressieve dag van het jaar, als positieve impuls voor iedereen die een gezonde levensstijl nastreeft. 59% van de vrouwen begon 2011 met een gezond voornemen, maar vier op de tien geeft al op in de eerste vier weken. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Slankie uitgevoerd door PanelWizard onder 572 vrouwen.

Een kwart van vrouwelijk Nederland neemt zich ieder jaar weer voor aandacht te besteden aan gezondheid. Een gezond voornemen hebben is één ding, volhouden blijkt lastiger. Het lukt de helft van de ondervraagde vrouwen slechts soms om een gezond voornemen om te zetten in een goede gewoonte. Terwijl vrouwen er juist van overtuigd zijn dat een goed voornemen gemakkelijker vol te houden is als je er een gewoonte van maakt (72%).

35% geeft voornemen positieve draai om te slagen
De lange adem speelt vrouwen parten; de moeite om te volharden met gezonde voornemens is voor tweederde een struikelblok, gevolgd door onvoldoende motivatie voor de helft van de vrouwen. Zorgen dat het voornemen een echte gewoonte wordt, is volgens de meeste vrouwen (59%) de grootste succesfactor. Een positieve draai geven aan gezonde voornemens werkt voor 35%.

Top 3: goede gewoontes
1. Regelmatig een frisse neus halen 41%
2. Zoveel mogelijk traplopen in plaats van met roltrap of lift gaan 40%
3. Zoveel mogelijk fietsen in plaats van de auto pakken 36%

17% van de vrouwen geeft eigen invulling aan goede, gezonde gewoontes, zoals: “Ik wandel steevast elke avond met de hond” of “Ik zet de auto expres wat verder weg om meer te moeten lopen naar de plaats van bestemming”. 40% van de vrouwen loopt dagelijks tussen 10 en 30 minuten van A naar B. “Die dagelijkse wandeling is een goed aanknopingspunt om een goede gewoonte te ontwikkelen. Het zit al in je routine en heeft zo een grote kans van slagen. Met een leuke draai aan dat gezonde uitgangspunt houd je tenminste vol,” aldus Brenda van Moerkerk namens Slankie.

Street Stepping met Carlos Lens
Een nieuwe goede gewoonte: Street Stepping is ontstaan met het record ‘met één been op de stoep lopen’. Geen onbekend gegeven voor Nederlandse vrouwen: 75% liep wel eens met één been op de stoep en één been in de goot, en een op de vijf doet het nu nog wel eens. Slankie organiseerde het record en publieke sessie Street Stepping, geïnspireerd op het gelijknamige Kinderen voor Kinderen nummer en activiteiten in de sportschool. Fitnessgoeroe Carlos Lens coachte de 84 dames: “Vandaag hebben we met alle vrouwen laten zien hoe je je dagelijkse wandeling nét wat actiever – dus gezonder – en leuker maakt. Makkelijk om te doen en nog makkelijker om in je dagelijkse routine te krijgen en zo vol te houden.”

Blue Monday
Maandag? Het is de minst favoriete dag van de week, beaamt bijna de helft van de vrouwen. En januari? Met 39% bestempeld als de minst favoriete maand van het jaar. Daarom is het record op de ‘vooravond’ van Blue Monday gevestigd en legt Slankie het accent op goede gewoontes. De derde maandag in januari is bekend als meest depressieve dag van het jaar, de dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Van Moerkerk: “Goede voornemens zijn rond Blue Monday meestal mislukt. Tijd om dat moment aan te grijpen en goede voornemens om te zetten in goede gewoontes. Op een leuke en vrolijke manier. Met onze nieuwe campagne bieden we vrouwen elke maand leuke handvatten.”

Plaats een reactie