Vrouwen van middelbare leeftijd grootste kans op depressie

Vrouwen en mensen van middelbare leeftijd die een nare gebeurtenis meemaken, zijn vatbaarder om depressief te raken. Dat concludeert epidemioloog Bauke Stegenga van het UMC Utrecht in zijn proefschrift dat hij woensdag 8 juni 2011 verdedigt.

Uit de resultaten van het onderzoek van Stegenga blijkt dat een negatieve, grote levensgebeurtenis zoals een ongeluk, ziekte of contact met justitie de kans op een depressie sterk vergroot. Dat effect is het sterkst bij vrouwen en bij mensen van middelbare leeftijd. Zij zijn ‘gevoeliger’ voor zo’n negatieve ervaring. Het was al bekend dat vrouwen twee maal vaker depressief zijn dan mannen. Stegenga concludeert ook dat slecht lichamelijk functioneren de kans op een depressie vergroot. Het gaat om mensen die moeite hebben met dagelijkse bezigheden zoals schoonmaken of strijken.

Huisarts
In een ander deel van zijn onderzoek bij het UMC Utrecht laat Stegenga zien dat huisartsen slechts in 36 procent van de gevallen de depressie bij hun patiënten vaststellen. De resultaten steunen huisartsen bij het opsporen van depressies, hoopt Stegenga. “Als een vrouw van middelbare leeftijd bij de huisarts komt terwijl ze net haar man heeft verloren, dan moet bij de huisarts een belletje gaan rinkelen. Dat was natuurlijk al aannemelijk. Ons onderzoek benadrukt dat de huisarts goed op deze elementen moet letten.”

Onderzoek
In het onderzoek ‘PredictD’ analyseerden Stegenga en collega’s 10.045 patiënten uit zeven landen die bij de huisarts kwamen voor uiteenlopende klachten. Op basis van vragenlijsten en een gestructureerd interview werd het ontstaan en het beloop van depressie in kaart gebracht. Stegenga promoveert op 8 juni 2011 aan het UMC Utrecht.

Plaats een reactie