Vrouwen ruimdenkender over ontrouw dan mannen

Nederlandse vrouwen vinden ontrouw geen reden voor een relatiebreuk. Dat blijkt uit een monogamie-enquête van weekblad VIVA deze week. Is vreemdgaan geen taboe meer? Of willen vrouwen nog steeds eeuwige trouw? VIVA vroeg het driehonderd lezeressen. En ook mannen geven hun mening. Opmerkelijk: die zijn duidelijk minder tolerant.

66% van de vrouwen die VIVA’s monogamie-enquête invulden zou een slippertje van haar geliefde accepteren. Van de ondervraagde vrouwen is 43% zelf ooit ontrouw geweest, en 27% vaker dan een keer. Opvallend: vrouwen zijn voor zichzelf een stuk strenger dan voor hun geliefde. 65% kan zich goed voorstellen dat haar partner het uitmaakt als deze ontdekt dat zij een affaire heeft, slechts 11% vindt dat haar partner het moet vergeven.

Heikel punt
Ondanks die tolerantie blijft ontrouw een heikel punt. Van de vrouwen praat maar 9% open met vrienden over het onderwerp. Mocht een goede vriendin opbiechten dat ze vreemdgaat, dan keurt 53% het openlijk af en 5% grijpt zelfs actief in door haar partner te waarschuwen. 18% vindt veel tijd doorbrengen met en aandacht geven aan een ander al een vorm van vreemdgaan. Voor 51% ligt de grens bij zoenen, voor 26% pas bij seks.

De jongens tegen de meisjes
En hoe denken mannen over vreemdgaan? Entertainmentsite WTF.nl legde hen, in samenwerking met Maurice de Hond, drie vragen uit de VIVA-enquête voor. Opvallende uitkomst: vrouwen zijn meer vergevingsgezind en ruimdenkender dan mannen. Zo vindt 20% van de mannen dat vreemdgaan al begint bij veelvuldig flirten met een ander – tegenover 18% van de vrouwen. Een luisterend oor bieden aan een overspelige vriend doet slechts een derde van de mannen. Bij vrouwen is dat 42%. 10% van de mannen dwingt hun vriend het overspel op te biechten, anders doen zij het voor ze (tegenover 5% van de vrouwen). Ook als ze zelf vreemdgaan zijn mannen minder vergevingsgezind. Zo vindt 35% dat hun vriendin een slippertje absoluut niet zou moeten vergeven, tegenover 25% van de vrouwen.

Alle resultaten van het onderzoek staan in VIVA 43, die vanaf woensdag 17 oktober 2012 in de winkel ligt.

Plaats een reactie