Vrouwen perfect gebouwd om duidelijk te praten

Het spraakkanaal van vrouwen is optimaal om duidelijk te kunnen spreken. De anatomie van mannen is hiervoor iets minder goed. Dat blijkt uit onderzoek van Bart de Boer, onderzoeker aan het Amsterdam Center for Language and Communication van de Universiteit van Amsterdam. Zijn bevindingen zijn deze week online gepubliceerd in het Journal of Phonetics.

De Boer heeft met computermodellen onderzocht wat de invloed is van de positie van het strottenhoofd op de duidelijkheid van spraak. Dit deed hij door met een model van het menselijk gehoor te meten hoeveel verschillende klanken er gemaakt kunnen worden. Het bleek dat de vrouwelijke anatomie optimaal is voor het maken van zoveel mogelijk verschillende spraakklanken. De anatomie van apen (met hun hogere strottenhoofd) is aanmerkelijk slechter, en de anatomie van mannen (met een extra laag strottenhoofd) is een klein beetje slechter.

Evolutie voor spraak
Een belangrijk verschil tussen mensen en apen is dat bij apen het strottenhoofd veel hoger ligt. Bij vrouwen ligt het lager dan bij apen, en bij mannen nog weer lager. De theorie dat het menselijk spraakkanaal optimaal is voor spraak is een oud idee, maar tot nu toe werd – zonder bewijs – aangenomen dat het mannelijk spraakkanaal het beste is. Het onderzoeksresultaat van UvA-wetenschapper De Boer dat het vrouwelijk spraakkanaal optimaal is voor spraak, ondersteunt de theorie dat het geëvolueerd is voor spraak. Het lagere strottenhoofd van mannen verklaart hij doordat mannen hierdoor groter (en dus indrukwekkender) klinken. Uit ander onderzoek blijkt dat dit vooral indruk maakt op andere mannen.

Publicatiegegevens

Bart de Boer: ‘Investigating the acoustic effect of the descended larynx with articulatory models’, in: Journal of Phonetics, online publicatie 16 november 2010.

Plaats een reactie