Vrouwen in Nederland hebben grotere kans op kanker

Vrouwen in Nederland hebben 25 procent meer kans om kanker te krijgen vergeleken met het gemiddelde in Europa. Dat blijkt uit statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie. Jaarlijks krijgen 43.000 vrouwen in Nederland de diagnose kanker. Dit terwijl de kans op kanker verkleind kan worden door gezonde voeding en leefstijl. Daarom heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de Gezondheidsgids voor vrouwen uitgebracht.

Vrouwen in Nederland leven gezonder dan mannen, maar er is nog veel ruimte voor verbetering. Slechts 1,3 procent van de vrouwen in Nederland eet dagelijks voldoende groente en fruit. Niet meer dan 45 procent van de vrouwen voldoet aan de Nederlandse beweegnorm (ten minste vijf keer per week 30 minuten bewegen). Ruim 41,9 procent van de vrouwen heeft overgewicht, waarvan 12,4 procent obesitas. Een vijfde van de vrouwen rookt nog steeds.

Vrouwen kunnen hun kans op kanker verkleinen door gezonder te eten, op hun gewicht te letten en meer te bewegen. Het behouden van een gezond gewicht is, na niet roken, het belangrijkste om de kans op kanker te verkleinen. Lichaamsbeweging verkleint de kans op de twee meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen: borstkanker en darmkanker. Ook kan lichaamsbeweging tegen baarmoederkanker beschermen, de kankersoort die op nummer vijf staat bij vrouwen in Nederland.

Daarnaast is het drinken van alcohol een belangrijke risicofactor voor o.a. borstkanker en darmkanker. Vrouwen die drinken worden aanbevolen om het aantal glazen alcohol te beperken tot 1 per dag.

Moeders worden ook aanbevolen om hun baby’s de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Er is overtuigend bewijs dat het geven van borstvoeding het risico op borstkanker verlaagt.

De nieuwe Gezondheidsgids voor vrouwen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bevat meer informatie over risicofactoren voor kanker, veel voorkomende vormen van kanker bij vrouwen en geeft praktische adviezen over het maken van gezonde keuzes die het risico op kanker kunnen verlagen.

De eerste 100 mensen die bellen naar 020-344 9595 ontvangen een gratis exemplaar van de Gezondheidsgids voor vrouwen. De gids is ook te downloaden via www.wereldkankeronderzoekfonds.nl.

Plaats een reactie