Vrouwen grotere kans op bijwerking van medicijnen

Vrouwen hebben een grotere kans op bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen. Het verschil tussen hen is het grootst bij medicijnen tegen hart- en vaatziekten. Bij plaspillen tegen een hoge bloeddruk hebben vrouwen een vier keer hoger risico op bijwerkingen die zo ernstig zijn dat een ziekenhuisopname nodig is. Dit blijkt uit onderzoek van Erasmus MC, waarop arts-onderzoeker Eline Rodenburg op woensdag 19 september 2012 promoveert.

In Nederland komen veel patiënten door bijwerkingen van medicijnen in het ziekenhuis terecht. Jaarlijks gaat het om bijna zevenduizend opnamen. Rodenburg analyseerde duizenden opnamen die het gevolg waren van bijwerkingen. Zij ontdekte dat een derde van deze ziekenhuisopnamen komt door bijwerkingen van geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten. Vrouwen hebben daarbij een grotere kans op bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen. Rodenburg: “Bij vier van acht belangrijke groepen geneesmiddelen waarvan de bijwerkingen voor ziekenhuisopnamen zorgen, was een verschil tussen mannen en vrouwen te zien. Het verschil is het grootst bij plaspillen die gegeven worden tegen een hoge bloeddruk. Bij deze thiazidediuretica hebben vrouwen tot vier keer meer kans op bijwerkingen die leiden tot een ziekenhuisopname. Een belangrijke bijwerking is een te laag zoutgehalte in het bloed. Dit kan leiden tot misselijkheid en verwardheid. In ernstige situaties raken mensen in coma en kunnen komen te overlijden.”

Ook de bijwerkingen van andere geneesmiddelen kunnen leiden tot ziekenhuisopnamen, vond Rodenburg. Bij de helft van de bijwerkingen van geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten gaat het om bloedverdunners. Bij een kleine groep gaat het om middelen tegen bepaalde hartritmestoornissen. Rodenburg: “Deze medicijnen bestaan al jaren, maar het zou niet zo moeten zijn dat artsen hierdoor minder alert zijn op bijwerkingen. Het is belangrijk dat zij factoren zoals het geslacht en persoonlijke verschillen hierbij in het oog houden.”

De promovenda pleit ervoor dat patiënten met een verhoogd risico zich laten controleren op het zoutgehalte in hun bloed. In het ‘HARM-Wrestling’ rapport wordt dit ook aanbevolen door de Expertgroep Medicatieveiligheid. Rodenburg: “Het gaat dan om tachtig plussers. Of zeventig plussers die plaspillen gebruiken in combinatie met bepaalde geneesmiddelen. Ook patiënten die daarbij hart- of nierklachten hebben lopen verhoogd risico. Deze controles kunnen voorkomen dat patiënten in het ziekenhuis terecht komen.”

Eline Rodenburg promoveert op woensdag 19 september 2012.

Plaats een reactie