In Nederland zijn bij de helft van de stellen boven de 35 jaar één of beide gesteriliseerd. Onderzoek van Hologic toont aan dat de laparoscopische sterilisatiemethode (1) bij vrouwen het meeste wordt toegepast. De nieuwere vrouwvriendelijke vorm van sterilisatie, bijvoorbeeld de Adiana-methode, wordt nog maar in 8 procent van de gevallen toegepast. Gynaecologen verwachten in de komende jaren een stijging van het aantal vrouwen dat kiest voor sterilisatie, door de komst van deze vrouwvriendelijke sterilisatiemethode.
Naar aanleiding van de sterilisatiemethode Adiana liet Hologic Benelux een onderzoek uitvoeren naar sterilisatie van vrouwen in Nederland. Van de ruim 500 ondervraagde vrouwen tussen de 35 en 50 jaar gaf 40 procent aan voor sterilisatie te kiezen, omdat ze niet langer hormonen wilden gebruiken. Terwijl bijna een vijfde sterilisatie de beste optie vindt in vergelijking met andere anticonceptiemethoden. Bij een kwart lag aan de sterilisatie een medische noodzaak ten grondslag. Van de gesteriliseerde vrouwen was 88 procent (zeer) tevreden met de sterilisatie.
Moment van sterilisatie
De leeftijd van sterilisatie van zowel vrouwen als mannen ligt relatief hoog. Dat komt mede door de steeds hogere leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen. 32 procent van de vrouwen is tussen de 35 en 39 jaar en 30 procent tussen de 31 en 34 jaar. Vrouwen zijn gemiddeld 35 jaar oud tijdens de sterilisatie en mannen 38 jaar.
Ongeveer de helft van de vrouwen en 38 procent van de mannen laat zich steriliseren na meer dan 3 jaar na de geboorte van hun laatste kind. Opvallend is dat 14 procent van de vrouwen zich laat steriliseren tussen 3 en 6 maanden na de geboorte.
Belangrijke rol voor gynaecologen
Ruim driekwart van de ondervraagden geeft aan met de partner te overleggen voor welke vorm van anticonceptie ze kiezen. Bij keuze voor sterilisatie heeft 76 procent van de vrouwen vooraf informatie over de sterilisatiemethode gezocht. Gynaecologen spelen een belangrijke rol bij het verzamelen van informatie. 68 procent van de vrouwen heeft informatie via de gynaecoloog gekregen. Het internet speelt hierin nog een ondergeschikte rol. Slechts 10 procent zocht naar informatie over sterilisatiemethoden op het internet.
Adiana de vrouwelijke kijk op anticonceptie
De veelal toegepaste laparoscopische sterilisatiemethode zal waarschijnlijk in de nabije toekomst steeds vaker vervangen worden door de eenvoudige poliklinische sterilisatiemethode Adiana. Steeds meer ziekenhuizen bieden deze vrouwvriendelijke vorm van sterilisatie, die slechts 10 minuten duurt, aan.
Tijdens de hysteroscopische Adiana-methode wordt onder plaatselijke verdoving een dun buisje via de vagina en baarmoeder tot aan de eileiders gebracht. Via dit buisje wordt een zeer lage dosis radiofrequentie-energie aan een klein deel van beide eileiders toegediend om een dun laagje cellen te verwijderen. Op die plek wordt in beide eileiders een klein zacht plugje aangebracht. Gedurende de volgende drie maanden zal er nieuw weefsel groeien rond de plugjes, waardoor de eileiders zich afsluiten. Vervolgens wordt na drie maanden door middel van een röntgentest gecontroleerd of de eileiders volledig geblokkeerd zijn.
Van de vrouwen die gesteriliseerd zijn, had 20 procent voor Adiana willen kiezen, indien ze de keuze hadden gehad toen ze zich lieten steriliseren. Van de ondervraagden die niet gesteriliseerd zijn, zou 40 procent Adiana overwegen, aldus het onderzoek van Hologic Benelux.
(1) Laparoscopische sterilisatiemethode
De operatie vindt plaats onder narcose. De gynaecoloog maakt twee kleine sneetjes in de buik: één vlakbij de navel en één langs de rand van het schaamhaar. Door het sneetje bij de navel wordt lucht in de buikholte gepompt, zodat de buikwand bol komt te staan. Door het andere sneetje wordt een ringetje of klemmetje over de eileiders geschoven. Daarna wordt de lucht weer uit de buikholte gelaten en worden beide sneetjes gehecht. Sterilisatie door middel van een buikoperatie. Tijdens een buikoperatie onder narcose worden de eileiders in de buik afgeklemd of doorgeknipt.