Vrouw hecht meer aan huisdier dan man

Vrouwen zijn gemiddeld sterker gehecht aan hun huisdier dan mannen, zo blijkt uit recent onderzoek. Met een vragenlijst op ethologie.nl werden gegevens van bijna zeshonderd mensen verzameld door onderzoeksbureau Rogatio.

Huisdieren vervullen een belangrijke sociale functie, die onder meer de gezondheid bevordert. Het onderzoek toont aan dat de sociale functie van huisdieren minder sterk is bij baasjes die veel mensen om zich heen hebben. Het gaat om baasjes die een groter huishouden hebben of meer uren werken. In lijn daarmee zien we dat de sociale functie toeneemt naarmate het baasje ouder is. Het verschil hangt deels samen met het soort huisdier. Jonge baasjes hebben bijvoorbeeld minder vaak een hond.

In het onderzoek werden verschillende soorten huisdieren gerangschikt naar de mate van sociale functie. De hond wordt als topper gevolgd door de kat, met kort daarop knaagdieren en vogels. Onderaan bungelen dieren als schildpad en vis. Dieren die een sterkere sociale functie hebben, blijken meer ergernis op te leveren. Cavia en rat vallen in positieve zin op, omdat zij relatief weinig ergernis veroorzaken.

Op www.rogatio.nl kan iedereen de sociale functie van haar (of zijn) eigen huisdier meten en vergelijken met anderen. Details over de methode en resultaten van het onderzoek zijn te vinden op www.ethologie.nl

Plaats een reactie