Nieuwe beroepsziekten en de vroege signalering van beroepsziekten vormen het thema van het internationale congres Tracing New Occupational Diseases, dat donderdag 7 en vrijdag 8 april wordt gehouden in het Academisch Medisch Centrum.
Op het congres presenteren wetenschappers uit binnen- en buitenland onderzoek naar nieuwe beroepsziekten. Dat gaat bijvoorbeeld om longontsteking bij lassers door het inademen van lasdamp. Daardoor beschadigt het longepitheel, wat bacteriën een goede voedingsbodem biedt. Motorolie van vliegtuigmotoren kan een negatief effect hebben op het zenuwstelsel van piloten, omdat de olie kan gaan lekken in het luchtbehandelingssysteem.
Een ander voorbeeld is een nieuw ontdekte vorm van neuropathie bij (verlamming en gevoelsstoornissen in armen en benen) varkensslachters in de VS als gevolg van een nieuwe slachttechniek. Ook is er een bijdrage over de gezondheidseffecten van nanotechnologie naar aanleiding van de groeiende toepassing van nano-partikels in steeds meer producten. Wat zijn de gevolgen als deze nano-partikels vrijkomen in het productieproces of tijdens het slopen van producten?
Vroegtijdige signalering en melding van nieuwe en bestaande beroepsziekten en werkgerelateerde aandoeningen is volgens prof. dr. Monique Frings-Dresen (Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van het AMC), voorzitter van het congres, van groot belang. Niet alleen artsen, maar ook werknemers spelen daarbij een rol. ‘Daarom is het te betreuren dat het open spreekuur van bedrijfsartsen is afgeschaft. Vroeger was zo’n open spreekuur vanzelfsprekend, nu is het in veel Cao’s een sluitpost en moeten werknemers vrij nemen om naar een spreekuur te kunnen gaan.’ Een open spreekuur zou volgens Frings een belangrijke drempel kunnen wegnemen voor het (vroeg) signaleren van werkgerelateerde aandoeningen. ‘Op basis van signalen die daar opgevangen worden, kunnen we in een vroeg stadium met preventie aan de gang,’