Vroege opsporing nierschade diabetespatiënt met nieuwe techniek

Nierschade bij diabetespatiënten kan eerder worden vastgesteld met een nieuwe techniek, en het gebruik van vitamine B1 bij diabetes type 2 heeft geen effect op bestaande nierschade. Dat zijn enkele bevindingen die onderzoeker Alaa Alkhalaf doet, arts in opleiding bij de Zwolse Isala klinieken, in zijn proefschrift Novel approaches in diabetic nephropathy.

Nierschade opsporen
Het is gebruikelijk om alleen naar de hoeveelheid van het eiwit albumine in de urine van diabetespatiënten te kijken, om vast te stellen of er sprake is van nierschade. Door de toepassing van proteomics-technieken, oftewel de analyse van meerdere eiwitten en collageenfragmenten tegelijkertijd, kan al vroeger de diagnose nierschade bij patiënten met diabetes worden vastgesteld. Alkhalaf denkt dat het daarmee in de toekomst mogelijk wordt om diabetespatiënten met een verhoogd risico op nierschade tijdig te behandelen en regelmatig te controleren, om uiteindelijk nierfalen uit te stellen of te voorkomen. In het geval van nierfalen wordt de patiënt namelijk afhankelijk van dialyse. Meer onderzoek is nodig om te kijken of het routinematige gebruik van de proteomics-techniek een zinvolle en kosteneffectieve benadering is.

Vitamine B1
Ook heeft Alkhalaf onderzocht of het gebruik van vitamine B1 bij patiënten met diabetes type 2 effect heeft op bestaande nierschade. Uit het onderzoek blijkt hier geen onderbouwing voor. Het gebruik van vitamine B1 door deze patiëntgroep leidt niet tot vermindering van eiwituitscheiding in de urine of andere markers van nierschade.

Curriculum Vitae
Alaa Alkhalaf (Syrië, 1982) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voerde zijn promotieonderzoek uit bij de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in het kader van Onderzoeksinstituut GUIDE, en het Diabetes Kenniscentrum en de afdeling Interne Geneeskunde van de Isala klinieken Zwolle. Alkhalaf is momenteel in opleiding tot medisch specialist in Maag-, Darm- en Leverziekten in Isala in Zwolle. De titel van zijn proefschrift is Novel approaches in diabetic nephropathy.

Plaats een reactie