‘Vrijheid van godsdienst is discriminerend’

Waarom zouden de overtuigingen van gelovigen hoger in rang staan dan die van bijvoorbeeld vegetariërs? Iedereen leeft volgens zijn eigen opvattingen. Religie kan dus geen aparte status claimen, en vrijheid van godsdienst is discriminerend. Dat is de stelling van filosoof Rob Wijnberg tijdens de eerst Soeterbeeck Preeck op zondag 11 maart 2012, van 11.00 – 12.00 uur in de Mariënburgkapel, Mariënburg 26, Nijmegen.

Gelovige, betawetenschapper of milieuactivist – er is geen wezenlijk verschil tussen religieuze en andere overtuigingen.

De boodschap van deze Soeterbeeck Preeck is dan ook: Gij gelooft, ook al ben je niet religieus. In de seculiere Soeterbeeck Preek delen inspirerende denkers hun originele en gewaagde ideeën. Koffie en live-muziek maken de zondagochtend in de Mariënburgkapel compleet.

Rob Wijnberg (Winschoten, 1982) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was opinieredacteur van nrc.next, de krant waarvoor hij nog steeds columns en essays schrijft. Hij publiceerde eerder Boeiuh!, een strijdbaar pamflet ter verdediging van zijn generatie, en In dubio, een prikkelend betoog over de vrijheid van meningsuiting.

Sinds november 2007 schrijft Wijnberg wekelijks een filosofisch essay op de Zin-pagina’s van nrc.next en een column op de opiniepagina. Deze essays verschenen in 2009 in de bundel Nietzsche en Kant lezen de krant, die de filosofiebestseller van het jaar werd (nu 10e druk).

Opening Soeterbeeck Preeck
Edwin Kayser is de leadzanger van Kayser Karel. Hij opent de Preeck met Losing my Religion van R.E.M., waarbij iedereen mag meezingen.

Kayser Karel @ radio Het MuziekLokaal RTV Nijmegen1 NL 01-06-2011

Plaats een reactie