Vrijdag extreem warm

Het zomerse weer krijgt vrijdag een zeer warm vervolg. Weerplaza verwacht een maximumtemperatuur van 30 tot 35 graden waarbij de hitte-index (die aangeeft hoe de warmte aanvoelt) nog iets hoger ligt. De uiterst warme omstandigheden gaan samen met flink wat zon en een zwakke tot matige wind. Die wind komt uit het zuiden tot zuidoosten en voert zeer warme lucht aan vanuit Frankrijk.

In de avonduren kan de hitte afgestraft worden met enkele forse onweersbuien. Verder wordt de daaropvolgende nacht zeer zwoel, met temperaturen die nauwelijks onder de 20 graden komen.

Meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza: “De zeer warme lucht bevindt zich vandaag nog boven Spanje waar het in het binnenland meer dan 40 graden wordt. Donderdag wordt het plaatselijk 35 graden in Frankrijk, vrijdag volgen de Benelux en Duitsland. Hoe zwaar het onweer bij ons gaat worden is nog een vraagteken. Op dit moment lijkt het mee te vallen, maar met deze hoge temperaturen zijn we extra alert.”

De hitte gaat geen records verbreken. De laatste keer dat het zo warm werd in Nederland was 20 augustus vorig jaar. In De Bilt werd het toen 33,8 graden, in het oosten 35 en in Limburg zelfs op een enkele plek 37 graden.

Meer informatie over de hitte-index en verwachtingen voor elke locatie in Nederland zijn te vinden op Weerplaza.nl.

Plaats een reactie