Vrachtwagen HAK rijdt op eigen groenten

Groentefabrikant HAK neemt donderdag 26 januari 2012 de eerste ‘groene’ HAK vrachtwagen in gebruik. De truck rijdt op LBG, voluit Liquified BIO Gas, afkomstig van de vergisting van rest- en groenteafval. De groentefabrikant wil de komende jaren volledig overstappen naar dit type duurzame vervoersmiddelen voor de belevering van afnemers. Door het rijden op biogas wordt in de gehele logistieke keten een CO2 reductie van maar liefst 80% gerealiseerd ten opzichte van fossiele brandstof. Ook zijn de vrachtwagens vijf keer stiller dan conventionele vrachtwagens die op diesel rijden.

De overstap naar biogas maakt HAK samen met haar vaste vervoerspartner Van der Nat Transport Opslag Distributie in Giessen. Deze vervoerder rijdt dagelijks met gemiddeld tien vrachtwagens door Nederland om afnemers van HAK te beleveren. De nieuwe trucks op biogas moeten dit zware wegtransport op termijn sterk verduurzamen.

Eén van de ambities van HAK op het terrein van duurzaamheid is om de ‘koolstof voetafdruk’ met 50% te reduceren in de komende vijf jaar. “Dit willen we onder andere met de biogas vrachtwagens bereiken. Het biogas ontstaat bij de vergisting van restafval en groenteafval. Dat vergisten doen we overigens niet zelf maar ik vind het wel een mooie gedachte dat we als fabrikant op onze eigen groenten rijden”, aldus HAK-directeur Michiel van Ginkel.

Maatschappelijke rol
Duurzame distributie is niet het enige onderdeel van het MVO programma van HAK. Ook op de terreinen inkoop en productie heeft HAK zich een belangrijke maatschappelijke rol toegeëigend. Zo zet HAK in op energie- en waterbesparing en committeert zich hiervoor aan de Meerjaren Akkoorden met energiereductiedoelstellingen voor de gehele groenteverwerkende branche.

Ook het stimuleren van een gezond voedingspatroon voor de Nederlandse bevolking maakt al jaren deel uit van de maatschappelijke rol van HAK. In 2009 werd hiervoor het HAK Groente Instituut opgericht. Belangrijkste doelstelling van het Groente Instituut is voorlichting over groenten, met als doel de groenteconsumptie onder de Nederlandse bevolking te verhogen. Ook speelt HAK een voortrekkersrol bij de aanbeveling van de overheid om de zoutconsumptie in Nederland te verlagen. HAK heeft sinds de zomer 2009 het zoutgehalte over de gehele productlijn met zo’n 30% verlaagd en een range van acht producten met ‘0% toegevoegd zout’ op de markt gebracht.

Plaats een reactie