Voortaan dag en nacht dotterbehandelingen in Den Bosch

Vanaf 1 september 2010 kunnen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch 24 uur per dag zeven dagen per week dotterbehandelingen plaatsvinden. Dat betekent dat patiënten niet meer buiten de regio behandeld hoeven te worden. Uitbreiding van de dienstverlening is mogelijk geworden doordat het team wordt uitgebreid met een vierde interventiecardioloog en goede afspraken zijn gemaakt met Ziekenhuis Bernhoven.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch in 2008 een vergunning verleend voor het uitvoeren van percutane coronaire interventies (PCI’s) ofwel dotterbehandelingen bij het hart. Voorheen moesten mensen uit de regio Noord-Oost-Brabant voor een geplande dotterbehandeling of met een hartinfarct naar Utrecht, Nieuwegein of Eindhoven worden vervoerd. Op dit moment werken er drie interventiecardiologen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en loopt de wervingsprocedure voor een vierde.

Vierentwintiguur-service
Het eerste half jaar zijn alleen geplande dotterbehandelingen uitgevoerd. Daarna konden ook patiënten met een acuut hartinfarct bij ons terecht. Tot nu werden deze spoedbehandelingen alleen op werkdagen tussen 8 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds uitgevoerd. Inmiddels is het team zodanig op sterkte dat een dag- en nachtservice kan worden geboden. Patiënten met een acuut hartinfarct kunnen 24 uur per dag 7 dagen per week in ’s-Hertogenbosch terecht. Afspraken zijn gemaakt met Ziekenhuis Bernhoven, dat ook vanuit die regio dotterpatiënten kunnen worden doorverwezen naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Samenwerking
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een strategische alliantie aangegaan met Ziekenhuis Bernhoven met als doel gezamenlijk op te trekken Door samen te werken kunnen specialistische ziekenhuisfuncties behouden blijven of verworven worden, die mogelijk anders niet voor de regio bereikbaar zijn. Ook trekken de ziekenhuizen samen op bij investeringen of innovaties. Onlangs sloten beide ziekenhuizen een contract met Hospital Logistics voor een gezamenlijk medisch distributiecentrum in Oss.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Plaats een reactie