Voorstel CNV Publieke Zaak: Kinderopvang in BIG-register

CNV Publieke Zaak stelt voor pedagogisch medewerkers in de Kinderopvang onder het BIG-register te laten vallen. Dit naar aanleiding van de zedenzaak in Amsterdam. In een brief aan minister Schippers van Volksgezondheid legt CNV Publieke Zaak uiteen waarom medewerkers in de Kinderopvang onder de Wet beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG) moeten vallen. Dit biedt de medewerkers houvast, aldus voorzitter Eric de Macker: “Opname in een dergelijk register draagt bij aan de professionalisering en veiligheid van de sector.”

Eisen
Het doel van de wet BIG is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Wie zich niet aan de eisen van de Wet BIG houdt, krijgt bovendien te maken met het tuchtrecht. Pedagogisch medewerkers in de Kinderopvang gaan om met een kwetsbare doelgroep. “Kinderen hebben niets te kiezen en zijn voor hun verzorging totaal afhankelijk van de integriteit en deskundigheid van de betreffende beroepsbeoefenaar”, aldus CNV Publieke Zaak in de brief aan de minister.

Het BIG-register heeft tot doel het vertrouwen en de kwaliteit/professionaliteit in de sector te garanderen. Opname in het BIG-register biedt meer garanties dan een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), zoals de Commissie Gunning heeft voorgesteld naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak. “Met een VOG haal je alleen die gevallen eruit waarin een veroordeling is geweest voor een starfbaar feit, terwijl BIG-registratie een veel breder palet aan maatregelen en inzichten biedt”, aldus Eric de Macker. De door ons beoogde professionaliseringsslag krijgt een belangrijke impuls door opname van deze beroepsgroep in het BIG-register.”

Plaats een reactie