Vooroordeel Chinese afhaalmaaltijden onterecht

Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt dat maaltijden van Chinese restaurants over het algemeen hygiënisch worden bereid. Toch is er een aantal restaurants dat gerechten serveert die niet voldoen aan de wettelijke Hygiënecode voor de Horeca. De bond pleit ervoor dat er een predikaat komt waarmee het voor consumenten in één oogopslag duidelijk is of er in een restaurant hygiënisch wordt gewerkt.

Voor dit onderzoek zijn in totaal bij 40 restaurants tweemaal babi pangang, kipsaté en witte rijst afgehaald en onderzocht op aantallen bacteriën. Van de 240 onderzochte gerechten waren er zeven als onveilig te bestempelen en dertien anderen als twijfelachtig. De Lange Muur in Zwolle behaalde de beste resultaten. De babi pangang van Golden Garden in Haarlem was ronduit slecht en daarmee eindigde dit restaurant onderaan de ranglijst.

Sticker op de deur
Het zorgvuldig produceren van maaltijden verkleint de kans op aanwezigheid van ziekmakers. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft de wettelijke taak om restaurants te inspecteren. De resultaten hiervan zijn echter niet openbaar, waardoor consumenten niet weten of de door hen bezochte eetgelegenheden voldoen aan de geldende hygiënenormen. De Consumentenbond pleit er al jaren voor dat de VWA een sticker op de deur van de door hen bezochte restaurants plakt met een predikaat. In Denemarken en Engeland doen de inspectiediensten dat al.

Ga naar volledige resultaten

Plaats een reactie