Voorlopig aantal overstappers zorgverzekering 5,6 procent

0
520

Op basis van voorlopige cijfers van informatiecentrum Vektis blijkt dat 5,6 procent van de verzekerden per 2012 overstapt naar een nieuwe zorgverzekering. Dit heeft voorzitter Hans Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) maandag 9 januari 2012 bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van ZN. Verzekerden konden tot 1 januari 2012 hun zorgverzekering opzeggen. De meeste overstappers hebben inmiddels ook al een nieuwe zorgverzekering afgesloten. Het definitieve overstappercentage lijkt net als vorig jaar uit te komen tussen de vijf en zes procent. Daarmee wisselen ruim 900.000 mensen van zorgverzekeraar en blijft de zorgverzekeringsmarkt in beweging.

Informatiecentrum Vektis heeft voor ZN berekend welke verzekerden zijn overgestapt naar een andere risicodragende zorgverzekeraar. Dat betekent dat de verzekerden die zijn overgestapt naar een ander label of een andere polis bij dezelfde risicodragende zorgverzekeraar niet in dit voorlopige overstappercentage zijn meegenomen. De mobiliteit tussen zorgverzekeringspolissen zal daarom hoger liggen. Begin april maken ZN en Vektis het definitieve overstappercentage bekend.

Vorige jaren
In 2006 werd het huidige zorgverzekeringsstelsel ingevoerd en wisselden verzekerden massaal van zorgverzekeraar (19 procent). Eind 2006 stapte 4,5 procent van de verzekerden over naar een nieuwe zorgverzekering. In 2007 en 2008 was dat 3,5 procent, in 2009 4,1 procent en eind 2010 was het overstappercentage 5,5 procent.

Vertrek Hans Wiegel
De nieuwjaarsbijeenkomst bij ZN stond in het teken van het vertrek van ZN-voorzitter Hans Wiegel. Per 1 februari 2012 wordt hij opgevolgd door André Rouvoet. Wiegel keek terug op zijn zeventien jaar voorzitterschap bij ZN. Hij noemde de geslaagde invoering van de Zorgverzekeringswet de meest bijzondere ervaring uit die periode. Hans Wiegel: “We mogen er trots op zijn dat de invoering van de nieuwe zorgverzekering goed is verlopen. Het was een gigantische operatie.” Wiegel stelt ook dat zorgverzekeraars zorgen dat burgers waar krijgen voor hun premiegeld. Daarbij zetten zorgverzekeraars zich nadrukkelijk in voor de kwaliteit én betaalbaarheid van de zorg.