Voorlichters ouderenmishandeling van start

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft vrijdag 5 april 2013 de namen van 35 voorlichters ouderenmishandeling bekend gemaakt. Deze vrijwilligers van vier seniorenorganisaties, waaronder ANBO, hebben een training gevolgd om ouderenmishandeling bespreekbaar te maken.

Rijksoverheid, Ouderenmishandeling

Na het ontvangen van hun bewijs van deelname aan deze training, uit handen van staatssecretaris Van Rijn, gaan zij het land in. Op allerlei bijeenkomsten zullen zij ouderen voorlichten over wat ouderenmishandeling is en wat zij er tegen kunnen doen.

Uit taboesfeer
Van Rijn: “Ouderen vinden het heel moeilijk om over ouderenmishandeling te praten. Mede daarom is er veel onwetendheid. Het is cruciaal dat we het uit de taboesfeer halen met goede voorlichting, zodat het beter is te herkennen en mensen weten hoe ze hulp kunnen zoeken. De vrijwilligers die vandaag met onze hulp hun missie starten, spelen daarin een sleutelrol. Ik ben trots op hun enthousiasme en wens hun ontzettend veel succes.”

350 voorlichtingen
De 35 voorlichters gaan tot en met 2014 overal in het land bijeenkomsten organiseren. In totaal zo’n 350. Gezamenlijk hebben de vier seniorenorganisaties een bereik van zo’n 900.00 leden. Bij ANBO zijn er acht voorlichters opgeleid om over dit onderwerp voorlichting te geven in het land. Op dinsdag 26 maart kwamen ze bij elkaar met een aantal enthousiaste kaderleden voor een kick-off bijeenkomst. Vanaf april kunnen de voorlichters bij ANBO-afdelingen of bij speciale bijeenkomsten de discussie over ouderenmishandeling losmaken.

Veilige handen
De voorlichtingscampagne maakt onderdeel uit van het actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ dat in 2011 is gelanceerd door het kabinet. Het actieplan heeft tien concrete acties om ouderenmishandeling tegen te gaan.

Meer informatie
– Rijksoverheid: Ouderenmishandeling
Meldpunt Ouderenmishandeling in de zorg

Plaats een reactie